26. 7. 2024

Pastelníček

zdroj

Pastelníček (Fwooper) je kouzelný africký pták. Má neobvykle pestré peří, obvykle v oranžové, růžové, limetkově zelené nebo žluté barvě, což jsou čtyři hlavní druhy, pro něž se používá pro číslo 4 v runové abecedě, žluté oči a snáší zářivě vzorovaná vejce. A ač to není žádný dravec, spadá do kategorie XXX klasifikace ministerstva kouzel mezi tvory, na něž je třeba kompetentní kouzelník.

Je to proto, že jeho pištivý, štěbetavý zpěv, který je zpočátku příjemný, může dohnat k šílenství. Proto se pastelníčci prodávají, třeba v  Kouzelném zvěřinci v Příčné ulici, zásadně s umlčovacím kouzlem, které musí být každý měsíc obnovováno, a k jejich chovu je potřeba povolení a značné zodpovědnosti. Nepřekvapivě ho proto měl třeba Mlok Scamander ve svém zvěřinci schovaném v cestovním kufru. A chovají se proto, že jsou zdrojem ozdobných písařských brků.

Nutnost zodpovědnosti prokázal i Uric Ujetý. Ten se snažil kdysi přesvědčit Kouzelnickou radu, že zpěv pastelníčka je ve skutečnosti prospěšný zdraví, a poslouchal ho bez přerušení tři měsíce. Jenže když měl radě podat hlášení, dorazil zcela nahý, pouze s příčeskem, který se při bližším pohledu ukázal být mrtvým jezevcem.

Žádné komentáře:

Okomentovat