14. 12. 2021

Pobertův plánek

zdroj

Pobertův plánek se v originále zve Marauder's Map, což lze doslova přeložit zhruba jako záškodníkova mapa. A ani jeden z těchto názvů není úplně přesný, nebo spíš dává volný prostor pro interpretaci. Obě verze jsou totiž v jednotném čísle a správně by to tak mělo znít Marauders' Map, tedy Plánek pobertů, pokud by měl odkazovat na to, že ho vyrobili čtyři pobertové, jak se pro ně vžilo toto označení. Nicméně lze si ho vyložit i tak, že se jedná o plánek pro pobertu. 

Oněmi výrobci byli Remus Lupin, James Potter, Sirius Black a Peter Pettigrew a dali ho dohromady pomocí složité magie zahrnující lidobrazné kouzlo (v originále Homonculous Charm, oficiální překlad jsem nenašla) někdy mezi lety 1975 - 1978 jako kouzelný plánek zobrazující Bradavice, a to každou třídu, chodbu, zákoutí, školní pozemky, tajné průchody a pozici každé osoby v nich znázorněnou tečkou (ve filmu otisky bot, což umožnilo v titulcích třetího filmu zobrazit dvoje otisky v pozici buď velmi těsného objetí nebo sexu v koutě) se jménem. Tedy je schopen každou osobu i ducha správně identifikovat. Pokud se neobjeví dva lidé stejného jména, protože je nijak neodliší. Proto například zmátl Harryho Pottera, jenž si myslel, že se v noci po hradu pohybuje Barty Skrk starší - zatímco plánek správně identifikoval jeho syna.

Plánek tak dokáže správně pojmenovat i toho, kdo se skrývá pod vlivem mnoholičného lektvaru. Dále i osoby pod neviditelným pláštěm, tak Lupin objevil Harryho, Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, když se ve finále třetího dílu plížili z Hagridovy chatrče. A správným jménem označuje i zvěromágy ve zvířecí podobě, tak prozradil, že se po hradě pohybuje Peter Pettigrew v těle krysy Prašivky. Což nabízí otázku, zda Fred a George Weasleyovi někdy od nástupu Rona do Bradavic viděli, že je často v jeho těsné blízkosti jakýsi neznámý Peter, zvlášť, když často spával v jeho ložnici, dokonce ve stejné posteli. 

Vedle toho ukazuje i vstupy do zabezpečených a tajných chodeb na hradě, a pokud je některá z nich zajištěná heslem, i tehdy pomůže. Jakmile se ten, kdo drží plánek, ke vchodu do chodby přiblíží, objeví se nad jeho tečkou bublinka s heslem. Jestliže ho tvůrci znali a od jejich doby se nezměnilo, nefunguje tak například pro vstup do kolejních prostor, kde se hesla mění pravidelně.

Další výhodou je možnost ho snadno ukrýt. Plánek obvykle vypadá prostě jako kus pergamenu, ve filmu jako velký, mnohokrát přehýbaný pergamen s mnoha stránkami, v šestém filmu k němu přibyla jedna nová pro sedmé patro. Aby se na něm zobrazila mapa, musí se na něj poklepat hůlkou a pronést: "Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti." A jakmile je na čase plánek smazat, znovu se na něj poklepe a pronese: "Neplecha ukončena."

Tedy pokud dotyčný není Severusem Snapem. V jeho případě výrobci plánek začarovali tak, aby ho urážel, kdykoli se ho pokusí použít. Což se stalo třeba ve třetím díle, když ho zabavil Harrymu a snažil se odhalit jeho tajemství. Místo plánku se mu ukazovaly posměšky a zprávy, například aby si umyl vlasy. Později s ním šel po stopě jen proto, že ho našel otevřený na Lupinově stole. Jestli by byl schopný mapu vyvolat sám, i kdyby věděl, jak to udělat, není známo. 

Jen v některých případech plánek není úplně spolehlivý. Ten, kdo prochází tajnou chodbou vedoucí od vrby mlátičky, například z plánku zmizí dřív, než opustí pozemky Bradavic. Neukazuje patrně ani nezakreslitelné místnosti, o čemž lze spekulovat u tajemné komnaty a komnaty nejvyšší potřeby. O tajemné komnatě nepochybně výrobci plánku nevěděli a Salazar Zmijozel ji možná skutečně učinil nezakreslitelnou, o komnatě nejvyšší potřeby vědět nutně nemuseli a je jisté, že kdokoli je uvnitř, není vidět. Nezakreslitelné do mapy jsou i samotné Bradavice. Nicméně nejspíš lze vytvořit jejich plánek, pokud neukazuje jejich polohu vůči okolnímu světu, což Pobertův plánek nedělá. A pokud takto nezakreslitelnost skutečně funguje, nebylo by ani do takového plánku možné zanést nezakreslitelné komnaty, protože u nich by už šlo o zanesení jejich polohy ve vztahu k Bradavicím. K tomu ve filmu existuje ještě jedna nepřesnost, Bradavice ukazuje na rovné zemi, přestože stojí na útesu.

zdroj

Jak je uvedeno na začátku, Pobertův plánek vyrobili Remus Lupin, James Potter, Sirius Black a Peter Pettigrew během svých studií v Bradavicích. Začali v roce 1974 a skončili někdy mezi lety 1975 a 1978, protože potřebovali pokročilé znalosti a v plánku uváděli své zvěromagické přezdívky a zvěromágy se stali zhruba kolem pátého ročníku. Právě zvěromagie využili ke zmapování pozemků, zejména v noci, a interiér hradu prozkoumali díky Jamesovu neviditelnému plášti. Od té doby jim velmi pomáhal v jejich skopičinách, dokud jim ho v posledním ročníku nezabavil Argus Filch. Není známo, za jakých okolností, ale pravděpodobně je zkrátka jednou chytil, plánek jim zabavil a nikdo z nich ho nedokázal dostat zpátky.

Až Fred a George Weasleyovi plánek ukradli z Filchovy kanceláře. Tam je v prvním ročníku odvedl, když odpálili bombu hnojůvku. Hned si všimli šuplíku označeného Zabavené a vysoce nebezpečné předměty, George potom odpálil další bombu k odvedení pozornosti a Fred šuplík prohledal a plánek ukradl. Nejdřív museli zkoušet, jak se s ním vůbec zachází, ale plánek jim díky svému očarování dával nápovědy a nakonec je postrčil až ke správné otevírací formuli. Díky plánku si pak zapamatovali všechny tajné chodby do Bradavic a některé často používali.

Do popředí v sáze se ale plánek dostal až ve třetím díle, když ho Fred a George darovali Harrymu na znamení jejich přátelství, toho, že si Harryho váží a věří, že se mu plánek bude hodit. A Harry ho také často používal. 

Ve třetím díle se za jeho pomoci především dostával do Prasinek, kam nesměl, protože mu žádný zákonný zástupce nepodepsal povolení. Našel s jeho pomocí chodbu od sochy jednooké čarodějnice do sklepa Medového ráje. Ve filmu s ním také dokonce náhodou narazil na jméno Petera Pettigrewa těsně předtím, než mu plánek zabavil Lupin. Což byl první náznak toho, že je Pettigrew naživu a celá situace s ním a Siriusem zavání. Stejným způsobem se o Peterovi dozvěděl i Lupin, jemuž došlo, že to musel být on, kdo zradil Potterovy Voldemortovi a svedl vše na Siriuse. I když si nejprve snažil namluvit, že se plánek plete. 

Objevoval se pak i ve čtvrtém díle, protože Lupin Harrymu plánek po své výpovědi z učitelské pozice vrátil. Tehdy se s ním Harry vydal do koupelny prefektů, aby odhalil nápovědu k druhému úkolu Turnaje tří kouzelnických škol. Na zpáteční cestě si však všiml, že plánek na hradě ukazuje slídit Bartyho Skrka, zabral se do jeho sledování, nedal pozor na mizející schod, probořil se jím, plánek upustil a téměř ho odhalil Snape. Ale včas se ukázal Alastor Moody. Všiml si Harryho schovaného pod neviditelným pláštěm (dokázal ho prohlédnout kouzelným okem), předstíral, že pergamen na schodech je jeho, a když se Snapea zbavil, plánek si od Harryho půjčil. 

Tehdy totiž téměř odhalil jeho plán a pravou identitu - Bartyho Skrka Jr., což Harry nevěděl, proto si myslel, že je na hradě Barty starší, ale nakonec ho sám využil k hlídání, kdy se otec doopravdy objeví, a k jeho vraždě. A ačkoli to nebylo vyloženě řečeno v sáze, autorka potvrdila, že když Bartyho odhalili, Harry si plánek vyzvedl z jeho pracovny. Čehož prý nakonec litovala, nechala tak Harrymu přístup ke spoustě informací, jaké komplikovaly zápletky.

V pátém díle pak Harry pomocí plánku zajišťoval konání schůzek Brumbálovy armády, tajného kroužku obrany proti černé magii. Dolores Umbridgeová totiž zakázala všechny zájmové kroužky, a tak Harry často používal plánek, aby hlídal její vyšetřovatelský sbor a Filche a studenti mohli bezpečně přicházet a odcházet.

Až v šestém díle to začal s plánkem trochu přehánět. Často ho studoval dlouhé hodiny, doufal, že mu pomůže odhalit, co plánuje Draco Malfoy. Měl ho za smrtijeda (jímž možná byl) a podezíral ho z něčeho nekalého. Také tak zjistil, že z plánku Draco někdy mizí. Dokud ale nepožádal domácího skřítka Dobbyho, aby Draca osobně sledoval, nemohl zjistit, že mizí do komnaty nejvyšší potřeby, ačkoli ji sám znal. Ta na plánku totiž není vidět. 

A v sedmém díle Harry plánek sice nemohl využít sám pro sebe, protože cestoval po celé zemi za viteály, ale často na něm sledoval, jestli je Ginny Weasleyová stále v bezpečí v Bradavicích. Akorát později na něm zkusil těsně před bitvou o Bradavice najít Rona a Hermionu, když se na hradě rozpoutával chaos a čekal se úder Voldemorta, ale to se mu nepovedlo. Šli do tajemné komnaty pro zuby baziliška k likvidaci viteálů a ani tajemná komnata na něm není. A nakonec, když už byl Voldemort poražen, Harry studium ukončil a neměl žádný důvod ho používat, ho podle autorky odložil a nikomu jinému ho nepředal. Dokud ho prý jeho syn James Sirius neukradl z jeho stolu. 

zdroj

Tedy, jak se zdá, plánek skutečně dostává svému jménu, má nejspíš nezamýšlenou schopnost nebo vlastnost padnout do rukou vhodného poberty, a to přes porušování pravidel. 

Žádné komentáře:

Okomentovat