12. 4. 2024

Serpensortia

Serpentsortia je kouzlo spadající do kategorie přeměňování - vyvolávání, protože jak už napovídá jeho formule (serpens latinsky had, ortus příčestí minulé latinského oriri - být stvořen, navzdory indickému původu tohoto kouzla), vyvolává živého hada, který vystřelí z konce hůlky. Pravděpodobně by se mělo jednat o klasické vyvolávání objektu z ničeho, ale podle některých obskurnějších a nejistých zdrojů by se mohlo jednat v podstatě i o kouzelnou formuli přenášející skutečného hada z jiného místa. Což by ale znamenalo zcela jinou podstatu kouzla a bylo by to v rozporu s údajnou nemožností přivolávat živé tvory. Je tedy na místě vnímat ho spíše jako vyvolávání a ze všech kouzel k vyvolání živých objektů patří serpensortia k nejsnazším. 

zdroj

Vymysleli ho někdy před rokem 1987 v Indii a rychle se rozšířilo po celém světě, když kouzelníci, jimž mudlové začali říkat fakírové a uspávači hadů, předváděli na svých cestách své umění ovládání hadů (i když někteří jen očarovali kus provazu, aby se hýbal jako had). Nejpopulárnější byli především právě v Indii. Samozřejmě ale takové kousky porušovaly mezinárodní zákon o utajení kouzel, když je kouzelníci předváděli před mudly, takže kouzelnické autority příslušných států je trestaly. 

A objevilo se i v sáze. Ve druhém díle ho použil Draco Malfoy v soubojnickém klubu na radu Severuse Snapea v duelu s Harrym Potterem. Tehdy vyvolal (ve filmové verzi pomocí divokého, rozmáchlého pohybu hůlkou) černého hada a poslal ho proti Harrymu. Zlatoslav Lockhart se hada pokusil coby druhý přítomný učitel odstranit, ale neúspěšně, a Harry na něj nakonec musel promluvit hadím jazykem, aby ho odradil od útoku na něj a ostatní studenty. Čímž se odhalilo, v době, kdy už byla otevřena Zmijozelova tajemná komnata, že je hadí jazyk. 

Hada až poté odstranil Snape, když ho pomocí hady odstraňovacího protikouzla nechal zmizet v obláčku černého kouře (ve filmové verzi vyvolaný had zdánlivě shořel).

Žádné komentáře:

Okomentovat