13. 9. 2022

Sectumsempra

Sectumsempra je černomagická kletba, která trhá svůj cíl a způsobí silné krvácení. Ostatně sectumsempra je formule odvozená z latinského sectum, přechodník slovesa seco - řezat, a semper - vždy, pořád, tedy něco jako pořád řezaje. Akorát v šestém filmu je v jednom záběru vidět chybný zápis sectumpsempra. Její účinek je tak podobný oddělovacímu kouzlu, ale na rozdíl od něj se používá pro zlovolné záměry a způsobuje spíše řezné rány než čisté oddělení. 

zdroj

Zranění způsobená kletbou sectumsempra jsou nejpodobnější asi tomu, jako by někdo použil neviditelný meč. Pořeže oběť na dálku a způsobí hluboké rány. Může tak docela snadno dojít k vykrvácení, nebo, pokud se dotyčný trefí do hrdla nebo jiného zranitelné místa, okamžité smrti. Rány odpovídají pohybu hůlky, ve filmu se k tomu objevil záblesk bílého světla, jenž z hůlky vystřelil a zdánlivě on rány způsobil, a tak je třeba dávat velký pozor na to, kam dotyčný míří a jak rukou hýbe. Proto například v sedmém díle Severus Snape touto kletbou omylem uřízl ucho Georgi Weasleymu v bitvě na košťatech, kdy nemohl pořádně zamířit. 

A na tom, jak a kam se dotyčný trefí, závisí i obrana a léčba. Menší rány lze vyléčit zpěvným zaříkáním vulnera sanetur, které po prvním pronesení zmenší krvácení, po druhém rány zcelí a po třetím nechá zmizet nejhorší následky. Ale pokud jsou větší a hlubší, je nezbytné lékařské ošetření. Jizvám je také těžké se vyhnout, leda s okamžitým použitím třemdavy. A pokud dojde k úplnému oddělení části těla, nelze nijak znovu přišít ani magicky opravit, protože se jedná o černou magii, která má trvalé účinky. 

Nefunguje akorát na neživé bytosti. Například může způsobit rány neživým, ale protože ti nekrvácí a necítí bolest, nereagují. Nefunguje samozřejmě proti duchům. A není známo, zda by prorazila kouzlům odolnou kůži draků nebo obrů.

Na rozdíl od mnoha kleteb, které se předávaly a zdokonalovaly v průběhu staletí, u této je velmi dobře znám alespoň její původ. Vymyslel ji Severus Snape během svého studia v Bradavicích a zaznamenal si ji do učebnice lektvarů pro šestý ročník pod jménem Princ dvojí krve. Vytvořil ji k pomstě proti jeho nepřátelům jako byli Pobertové, i když nebyl popsán žádný konkrétní incident, kdy s jistotou tuto kletbu použil. Používat ji ale musel dost často, neboť ji Remus Lupin i po letech poznal jako jeho podpis. Nebyla tedy žádným tajemstvím a v jejich generaci se vědělo i to, že ji sám vymyslel.

zdroj

V sáze jsme se s ní ale poprvé setkali až v šestém díle, kdy Harry Potter dostal Snapeovu starou učebnici ze školních zásob použitých knih. Věděl o ní, že je určená nepřátelům, jenže ho nenapadlo, že Princ dvojí krve, jehož identitu ještě neznal, by si mohl zaznamenat něco doopravdy nebezpečného. Toužil ji proto vyzkoušet - ostatně ostatní kletby od Prince měly spíše vtipné účinky, jako levicorpus, což nechá zasaženého viset ve vzduchu za kotník. Uvažoval proto, že ji použije proti Cormacu McLaggenovi, protože ho otravoval ohledně famfrpálu, ale nakonec ji použil proti Dracovi Malfoyovi, když ho konfrontoval v umývárně, oba po sobě začali metat kouzla a Harry ho vážně zranil. Zasáhl naštěstí Snape, který Draca pomohl vyléčit, a uvědomil si, kde Harry kletbu objevil. Uložil mu proto spoustu školních trestů, ale aby neodhalil sám sebe, nenahlásil ho dál, a také mu přikázal přinést jeho učebnici lektvarů. Ovšem Harrymu se podařilo podstrčit mu Ronovo vydání a nějakou dobu si ji ještě ponechat, ačkoli ho naprosto zděsilo, co způsobil. 

Použil ji pak už jen ve dvou případech. Když na konci šestého dílu v jeskyni při hledání Voldemortova viteálu probral neživé, snažil se je zastavit i kletbou sectumsempra. Jenže přestože je pořezal, nezabralo to. Už neměli krev a nic necítili. A později, když se s Albusem Brumbálem vrátili do Bradavic a Snape Brumbála zabil během útoku smrtijedů na astronomické věži, Harry ho pronásledoval na hranici školních pozemků a pokusil se ji proti němu vyslat. Jenže Snape ji vždy zablokoval a přiznal se k jejímu autorství.

Na začátku sedmého dílu se pak snažil Snape v bitvě mezi smrtijedy a Fénixovým řádem převážejícím Harryho ze Zobí ulice pomocí této kletby useknout ruku smrtijeda, který se chystal zasáhnout Remuse Lupina. Bitva se ale odehrávala ve vzduchu, smekla se mu ruka a omylem usekl levé ucho George Weasleyho, což si vyčítal. Zejména proto, že nebylo možné mu nechat ucho znovu narůst. Řád se navíc tou dobou domníval, že to Snape udělal schválně, protože od smrti Brumbála ho už nevnímali jako spojence.

Je navíc možné, že v posledním filmu byla Snapeova smrt také způsobena touto kletbou - Voldemort Snapeovi podřízl krk, než ho předhodil hadovi Nagini. A kletba, kterou to udělal, vypadala velmi podobně sectumsempra. Není to však potvrzené.

Žádné komentáře:

Okomentovat