6. 4. 2024

Děravý kotel

Děravý kotel (Leaky Cauldron) je oblíbený kouzelnický hostinec v Londýně, kde stojí v ulici Charing Cross Road. Podle první knihy by se měl nacházet někde mezi knihkupectvím a obchodem s deskami, v šestém filmu mezi Charing Cross Road 48 a Great Newport Street 12, přičemž Charing Cross Road vybudovali přestavbou a spojením dvou starších ulic a hostinec je ještě starší, což znamená, že jeho popsané umístění neodpovídá žádné reálné lokalitě. V prvním a třetím filmu navíc byl zobrazený odlišný vstup, i když se ve třetím mohlo jednat i o vedlejší.

Mudlové ho ale i tak vidí jako pobořený starý obchod na Charing Cross Road a jeho pravý význam většina z nich nezná. Z kouzelnického pohledu totiž má adresu Příčná ulice 1 a slouží jako vstup z mudlovského světa do Příčné ulice, kam se dá dostat z chladného dvorku vzadu, pokud tam kouzelník správně poklepe hůlkou na cihlovou zeď, jež se před ním rozestoupí.

zdroj

Vedle toho samozřejmě slouží i jako hostinec. Je trochu ošumělý, zašlý, nicméně přívětivý. Má bar, velký lokál se stoly a obrazovou výzdobou a za barem soukromý salonek (možná jich je v přízemí celkem víc) s psacím stolem, oknem, stolkem a dvěma nepohodlnými křesly. Ten si ve třetím díle zamluvil Kornelius Popletal, aby mohl probrat s Harrym Potterem jeho bezpečnost kvůli útěku Siriuse Blacka z Azkabanu a jeho situaci poté, co omylem nafoukl svou tetičku Marge a utekl z domu Dursleyových. Lze se tam tedy zastavit i jen na skleničku nebo na jídlo, přičemž se tam jeden čas podávaly například (podle filmového menu ze třetího filmu) domácí domácí polévka (5 svrčků), domácí děravá polévka (4 svrčky), domácí polévka děravá (3 svrčky), děravá domácí polévka (3 svrčky), děravá děravá polévka (5 svrčků), děravá polévka domácí (4 svrčky), polévka domácí děravá (3 svrčky), polévka děravá domácí (4 svrčky), polévka děravá děravá, polévka polévka polévka (5 svrčků), hrášková polévka, pečený divočák (1 galeon), steak a ledvinkový koláč, masový koláč ze zvěřiny (2 galeony), syrová játra (2 galeony), a k pití máslový ležák, vybuchující limonáda, čaj, brandy, pivo, sherry, medovina, kouzelnické pivo Gampovo staré družné.

V patře, kam vede dřevěné schodiště, jsou potom pokoje s pohodlnými postelemi, leštěným dubovým nábytkem, krby, a když tam byl ve třetím díle ubytovaný po svém rozhovoru s Popletalem Harry, měl v pokoji č. 11 i mluvící zrcadlo. Tudíž kouzelníci cestující z větší dálky se tam můžou ubytovat i přes noc a nebo na delší období.

zdroj

Tento hostinec tedy postavila Daisy Dodderigová na začátku 16. století jako bránu mezi mudlovským světem a Příčnou ulicí, dlouho před plánováním stavby Charing Cross Road. Má se za to, že ho postavila právě v době budování Příčné ulice, a to primárně jako místo pro kouzelníky a čarodějky mířící na nákupy kouzelnického vybavení a jako ideální místo, kam zajít pro drby a spojení s kouzelnickou komunitou, pokud někdo žil mezi mudly. Neodháněli ale ani mudlovské hosty. Ty jen někdy vyváděly z míry zaslechnuté konverzace nebo podivní domácí mazlíčci kouzelnických hostů, takže občas sami raději odešli, aniž by dojedli a dopili.

Po přijetí mezinárodního zákona o utajení kouzel v roce 1692 pak ministr Ulick Gamp dovolil, aby hostinec dál existoval jako bezpečné útočiště pro kouzelníky za použití skrývacích kouzel a zajištění spořádaného chování návštěvníků - chápal totiž potřebu kouzelníků uvolnit se během obtížných časů. Také povolil hostinskému nechat lidi vcházet do Příčné ulice z jeho dvorku, protože po přijetí zákona museli nyní ochránit a skrýt i obchody za hostincem. Od té doby už mudlové (alespoň ti, jejichž děti nestudovaly v Bradavicích) hostinec v pravé podobě neviděli. Z vděčnosti pak hostinský vytvořil na ministrovu počest pivo Gampovo staré družné. Akorát chutnalo tak strašně, že ani při vypsání stogaleonové odměny nikdo nedokázal vypít celou pintu.

Až ke konci 19. století se začala stavět uliceCharing Cross Road a v roce 1887 hrozilo, že mudlové hostinec zbourají. Ministr Faris Spavin byl přesvědčen, že to je konec hostince, a přednesl sedmihodinový melancholický projev při zasedání čarostolce o tom, proč ho nejde zachránit. Načež, jakmile se posadil, mu jeho asistent poslal zprávu, že kouzelnické komunita se spojila a skrze hromadné použití paměťových kouzel změnila celou trasu nové ulice. Hostinec tak mohl zůstat, jen to zmátlo mudlovské architekty, kteří nevěděli, proč na jejich návrhu zeje prázdné místo a proč na vlastní oči žádné prázdné místo nevidí.

Od té doby se hostinec změnil jen málo a šlo o všem velmi dobře známé a navštěvované zařízení. V létě 1899 se tam třeba ubytovali Albus Brumbál a Elfias Dóže, když se připravovali na cestu do Řecka, a Albus tam dostal zprávu o smrti své matky, která jeho cestu zhatila. V prvním díle ságy tudy prošli Harry a Rubeus Hagrid do Příčné ulice při Harryho prvním seznamování s kouzelnickým světem, a podle toho, jak je zdravil tehdejší hostinský Tom, byl Hagrid štamgast. Ve druhém díle po nákupech v Příčné ulici Weasleyovi a Harry využili krb v hostinci k návratu do Doupěte pomocí letaxu (a Weasleyovi patrně i k cestě tam, kdežto Harry omylem zamířil do Obrtlé ulice). Ve třetím díle se tam Harry ubytoval poté, co utekl z domu Dursleyových (ve třetím filmu také došlo k přeobsazení hostinského Toma)

Situace se trochu změnila v šestém díle na začátku druhé kouzelnické války. Po odhalení návratu Voldemorta k moci se mnoho kouzelníků a čarodějek začalo vyhýbat pobytu na veřejných místech, včetně Děravého kotle. Takže když tudy procházeli na školní nákupy do Příčné Harry, Hagrid a Weasleyovi, byl hostinec prázdný. V sedmém díle jím prošli Harry, Ron Weasley, Hermiona Grangerová a skřet Griphook znovu, když mířili v přestrojení ke Gringottovým při hledání Voldemortových viteálů, a opět tam bylo skoro prázdno. 

Až někdy po konci druhé kouzelnické války se začali zákazníci vracet, hostinský Tom buď odešel do důchodu nebo zemřel a hostince se na čas chopila Hannah Abbottová, než odešla pracovat na bradavickou ošetřovnu. Kdo se o hostinec stará nyní, není známo.

Žádné komentáře:

Okomentovat