1. 3. 2024

Tarantallegra

Formule kouzla tančících nohou, které je patrně temnou formulí - uřknutím, zní tarantallegra. Což je složenina tarantella - tanec pocházející z Itálie, o němž někteří věřili, že léčí kousnutí tarantule tím, že nutí oběť vypotit jed (o několik století později se přišlo na to, že jedovatý pavouk způsobující problémy byla černá vdova, nikoli tarantule viněná pro svou velikost) a allegro - rychle, živě v hudbě, nebo leg - noha, na které kouzlo působí.

Donutí totiž nohy oběti divoce a nekontrolovatelně sebou škubat, takže to vypadá, jako že tančí. Pokud tedy ten, kdo kouzlo vyšle, má jasný, volný výhled na cíl, což je pro úspěšné použití nutné. Pomocí tohoto kouzla je přitom snadné někoho zesměšnit, ale je užitečné i do soubojů. Působí k tomu na živé tvory i neživé předměty, dokud mají nohy. Pokud se kouzlo použije na něco, co nohy nemá, vyvolá nechtěné, nepěkné následky, jak se nechvalně zapsalo třeba v Itálii.

Toto kouzlo totiž vzniklo ve starověké Itálii, kde se jeho nepatřičným použitím proslavil čaroděj Zaccario Innocenti. Připisují mu vyvolání "tance" hory Vesuv v roce 79 pomocí tohoto kouzla, a jelikož Vesuv nemá nohy, způsobilo to jeho výbuch, zničení několika měst a smrt ohromného množství lidí.

Správné použití se pak ukázalo v sáze. Možná už v prvním díle, protože prváci tehdy dostali na konci školního roku za úkol nechat na hodině kouzelných formulí přes učebnu tančit ananas. Jenže ananas nemá nohy, tedy by na něj toto kouzlo nemělo správně působit. Určitě pak v druhém díle, kde ho použil Draco Malfoy na Harryho Pottera v knižní verzi jejich duelu v soubojnickém klubu. A nakonec v pátém díle. Tehdy ho použil Albus Brumbál na brnění v Bradavicích a hlavně Antonín Dolohov proti Nevillu Longbottomovi během bitvy na odboru záhad, kvůli čemuž Nevillovy neovladatelné nohy odkoply a rozbily věštbu, pro níž tam smrtijedi přišli, takže si ji už nikdo z nich nemohl vyslechnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat