28. 2. 2024

Kuchyně

Kuchyně se v Bradavickém hradu nachází přímo pod Velkou síní. Dostat se do ní dá dveřmi ve Vstupní síni nalevo od mramorového schodiště, za nimiž je schodiště směřující do mrzimorského sklepení, a potom velká chodba jasně osvětlená pochodněmi s veselými obrazy, většinou jídla. Také tam stojí brnění a po pravé straně několik sudů schovávajících vstup do mrzimorských společenských prostor, zatímco vstup do kuchyně je schovaný za malbou obrovské stříbrné mísy s ovocem. Aby se otevřel, je třeba polechtat namalovanou hrušku, která se rozesměje a změní ve velkou zelenou kliku.

Kuchyně za tímto vstupem je pak obrovská, má vysoký strop, ohromné množství hrnců a pánví podél kamenných zdí, kuchyňské linky a sporáky, proti dveřím velký zděný krb a uprostřed pět velkých stolů rozestavěných přesně jako jsou stoly kolejí a učitelský stůl ve Velké síni. Jsou totiž kouzelně spojené a jídla umístěná na ně v kuchyni se kouzelně přenáší na stoly ve Velké síni. 

Připravuje se tam tak veškeré jídlo, které se v Bradavicích podává, a o to se starají domácí skřítkové. Víc než stovka jich pracuje v kuchyni (i když někteří z nich se starají i o úklid hradu), a to už od dob Helgy z Havraspáru. Ta skřítky přivedla do Bradavic, aby jim nabídla práci bez týrání jejich pány, a stvořila pro ně i spoustu receptů, jaké dodnes v Bradavicích připravují. Ale skřítci se snadno dokáží přizpůsobit i náhlým změnám. Ve druhém díle po záchraně Ginny Weasleyové z tajemné komnaty například Albus Brumbál rozhodl, že je třeba neplánovaná oslavná hostina, a poslal Minervu McGonagallovou, aby skřítky přesvědčila k přípravám. Ve čtvrtém díle zase vařili i jídla z kultur studentů z Krásnohůlek a Kruvalu a během vánočního plesu nabízeli jídla na výběr podle rozdávaných menu.

A také rádi studenty krmí i mimo své povinnosti. Přestože totiž studenti obecně nemají do kuchyně povolený vstup, někteří se tam občas plíží pro jídlo, a pokud se ke skřítkům chovají vlídně a slušně, rádi jim podstrojují. 

zdroj

To kromě třeba takového Jamese Pottera často dělali i Fred a George Weasleyovi. Vplížili se do kuchyně hned na začátku příběhu, když Nebelvír porazil Mrzimor ve famfrpálu, aby přinesli dobroty na oslavu, ve čtvrtém díle pro jídlo na oslavu toho, jak Harry Potter zvítězil v prvním úkolu Turnaje tří kouzelnických škol. Jejich spolužáky ohromilo, jak dokázali sehnat spoustu jídla, ale ve skutečnosti to nebylo nic těžkého, když bradavičtí skřítkové jim rádi vychází vstříc.  

Na druhou stranu se v kuchyni občas stane i nějaký průšvih. Ve čtvrtém díle před uvítací hostinou tam například Protiva způsoboval zmatek a děsil skřítky jen tak z nudy. Nebo později, když Hermiona Grangerová zjistila, že se o ně starají zotročení skřítci, chodila do kuchyní a marně se je snažila přesvědčit, aby přijali svobodu, plat a lepší podmínky. Nebo když do kuchyně nastoupil skřítek Dobby a s sebou přivedl skřítku Winky. Ta totiž byla naprosto zdevastovaná svým propuštěním od rodiny Skrků, odmítala Dobbyho podmínky a návrhy, nedokázala se přenést přes svou "potupu", propadla alkoholismu a často jen sedávala na židličce u krbu v kuchyni a pila. 

A v šestém díle do kuchyně nastoupil dokonce i skřítek Krátura, jemuž to nařídil Harry poté, co ho zdědil po Siriusi Blackovi. A ten o téměř dva roky později při bitvě o Bradavice vyzbrojil skřítky náčiním z kuchyně a vedl je do bitvy proti smrtijedům. 

Žádné komentáře:

Okomentovat