20. 2. 2024

Vera verto

Vera verto je kouzlo, jehož formule může znít i fera verto a není úplně jisté, která verze je správná. Vera je totiž z latinského fera - šelma, verto - otáčet, fera i vera verto by tak mohlo znamenat latinsky otáčím šelmu. Ačkoli jsme kouzlo viděli provádět jen s ptáky a krysami. A je to právě přeměňovací kouzlo provádějící proměnu zvířat. Dost pravděpodobně obecné proměňovací kouzlo zvířete na to, co má v úmyslu kouzelník, ale možná i konkrétní kouzlo proměňující zvíře na pohár. Protože to dostali ve druhém filmu na sedmé hodině přeměňování za úkol studenti.  

zdroj

Je středně obtížné. Důležitý je správný pohyb hůlkou i její držení, třikrát na zvíře poklepat, namířit na něj a pronést vera verto (nebo fera verto). Pokud se to podaří, z hůlky vytryskne proud téměř neviditelné jasné mlhy, skoro spreje, pohltí zvíře a přemění ho - ve filmové ukázce to bylo na pohár. Pokud se nepovede, může mít až katastrofické následky. Z hůlky může vyrazit nazelenalé světlo, zvíře se nepřemění zcela, může z něj být chlupatá věc, může mu zůstat ocas, hlas.

Tak se alespoň stalo při nepodařeném pokusu Rona Weasleyho. Ovšem ten měl zlomenou hůlku a kouzlo prováděl na své kryse Prašivce, jíž byl ve skutečnosti přeměněný zvěromág Peter Pettigrew. Tedy nelze vyloučit, že na následek mělo vliv i to, že se Ron nevědomky vlastně pokoušel přeměnit zamaskovaného člověka. 


Žádné komentáře:

Okomentovat