13. 1. 2024

Plísňáček

zdroj

Plísňáček (Bundimun) je škůdce zařazený do kategorie XXX klasifikace ministerstva kouzel mezi tvory, které by měl zvládnout kompetentní kouzelník. I když ne vždy tomu tak je. Vypadá totiž jako nazelenalá plesnivá skvrna s mnoha očima (akorát pokud se vyplaší, rychle odcupitá na pavoukovitých nohou), a také jako plíseň žije. Vyskytuje se po celém světě, nejčastěji v budovách, kde prolézá pod podlahou a za panely obložení, živí se tam špínou a odpadky a zamořuje je. 

Jeho přítomnost pak lze poznat podle odpudivého zápachu rozkladu a podle doslovného hnití domu od základů. Jeho extrémně kyselý sekret, který i plive, když je vyprovokovaný, totiž způsobuje hnilobu a dostatečně velké zamoření může nakonec způsobit až zhroucení budovy. Proto si kompetentní kouzelník s vyplachovacími a dalšími čistícími kouzly může poradit leda s malým zamořením, ale velké kolonie plísňáčků vyžadují zásah poradny pro boj se škůdci z odboru pro dohled nad kouzelnými tvory ministerstva kouzel.

Přesto není plísňáček jen nepoužitelný škůdce. Jeho zředěný sekret se používá v řadě kouzelných úklidových prostředků a do pesticidů jako je běhnicid.

Žádné komentáře:

Okomentovat