10. 1. 2024

Odkrývací kouzlo

Odkrývací kouzlo (Revealing charm, přeloženo jako odkrývací, protože existuje ještě revelio charm coby odhalovací kouzlo) je kouzelná formule, která odkrývá tajné zprávy psané neviditelným inkoustem nebo jiným kouzelným zakrývajícím způsobem. Jeho formule zní aparecium z latinského appareo - objevit se, stát se viditelným.

Ukázalo se ve druhém díle, kdy se s jeho pomocí snažila Hermiona Grangerová zjistit, jestli je na zdánlivě prázdných stránkách deníku Toma Rojvola Raddla (Voldemortově viteálu, což tehdy ještě nevěděli) ukrytý nějaký text. Žádný se ovšem neobjevil, protože deník neschovával magicky ukrytý text, ale část duše Toma Raddla, která byla schopná pomocí textu komunikovat a odpovídat. Navíc je možné, že i kdyby se v něm předem psaný text skutečně ukrýval, účinky kouzla tvořícího viteál a poskytující viteálům ochranu by odkrývací kouzlo stejně blokovaly. 

A ve třetím díle ho možná použil i Severus Snape, když zabavil Harrymu Potterovi vyprázdněný pobertův plánek a přikázal mu, aby odhalil svá tajemství. I plánek byl ale dobře chráněný proti každému, kdo se pokusí odhalit jeho obsah bez znalosti hesla, a místo zobrazení mapy Bradavic začal Snapea urážet. 

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat