2. 1. 2024

Cherub

zdroj

Cherub je kouzelný tvor připomínající malé dítě s andělskými křídly, ale není zcela jasné, čím vlastně je. Objevili se, zvaní též prostě andílci, v pátém díle a nebylo specifikováno, jestli jsou kouzelní tvorové, například nějaká forma víly, jestli jsou vyvolaní kouzlem, tedy vůbec nejsou skutečné bytosti, nebo jsou to figurky oživené kouzelnými formulemi.

Na Valentýna v pátém díle totiž ozdobila madam Pacinková svou čajovnu v Prasinkách zamilovanými motivy včetně zlatých cherubů vznášejících se nad stolky a občas rozhazujících růžové konfety na zákazníky - Harry Potter tam byl na schůzce s Cho Changovou a přišlo mu to otravné, protože mu konfety často padaly do kávy nebo obličeje.

Je to nicméně motiv vypůjčený ze skutečného světa. Tam je cherub, také zkomoleně cherubín, anděl, jehož Bible popisuje jako okřídlenou bytost s lidskými i zvířecími znaky a v různých příbězích s různou úlohou, nicméně velmi často, zejména od renezance je zobrazovaný právě jako buclaté dítě s křídly, v současné kultuře často používán právě jako symbol zamilovanosti, jako Amorek.

Žádné komentáře:

Okomentovat