24. 12. 2023

Taškářovy žertovné předměty

Taškářovy žertovné předměty (Zonko's Joke Shop), někdy překládané také jako Taškářovy žertovné rekvizity, často zvané prostě u Taškáře, je kouzelnický obchod s žertovnými předměty ve vesničce Prasinky ve Skotsku nedaleko Bradavického hradu. Je oblíbený u studentů, kteří rádi žertíky a nachytávky, a lze tam nakoupit velmi roztodivné zboží, jako například bomby hnojůvky, škytací bonbony, žabincové mýdlo, nebo čajové šálky kousající do nosu. 

zdroj

Toho také využil Harry Potter ve třetím díle, když ho nachytal Severus Snape po večerce na chodbě mimo kolejní prostory s Pobertovým plánkem. Harryho výmluva, že to je zboží od Taškáře, se mu nezdála, ale Remus Lupin, který si byl jako jeden z tvůrců plánku velmi dobře vědom, co je to zač, ho podpořil, stejně jako Ron Weasley, který tvrdil, že mu tuto věc přinesl jako žertovný urážlivý pergamen.

Až v šestém díle, když se lord Voldemort podruhé dostal k moci, byl Taškář zavřený a měl výlohu zatlučenou prkny. Není známo, jestli majitel prostě zavřel, zmizel jako mnoho jiných kouzelníků, nebo na něj někdo zaútočil. Fred a George proto navštívili již jako vlastníci Kratochvilných kouzelnických kejklí Prasinky a uvažovali nad koupí obchodu, aby z něj udělali svou pobočku. Jenže když došlo k otravě Rona medovinou a k prokletí Katie Bellové náhrdelníkem, rozhodli se, že to nemá smysl, pokud se zpřísní bezpečnostní opatření a studenti nebudou do Prasinek smět chodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat