21. 12. 2023

Černovřes

zdroj

Černovřes (Horklump) je tvor připomínající masitou růžovou houbu pokrytou řídkými, pevnými černými štětinami (tedy navzdory českému názvu nepřipomíná vřes). Přesto to není houba, není ani rostlina, ale zvíře zařazené do kategorie X klasifikace ministerstva kouzel, mezi nudné. Ačkoli neplatí, že by nedělalo vůbec nic, jen to není vidět - je to totiž hmyzožravec, jeho oblíbenou kořistí jsou žížaly, a ty loví tak, že pod zemí rozptýlí svá šlachovitá chapadélka, jimiž je chytá (podobně jako houby rozptylují své podhoubí, shluk vzájemně propletených vláken).

Také se velice rychle množí, běžnou zahradu zvládne pokrýt za pouhých pár dní, takže je v podstatě kouzelnický škůdce. A bohužel se i docela šíří, protože pochází ze Skandinávie, ale je už běžný po celé severní Evropě. 

Na druhou stranu je oblíbenou pochoutkou zahradních trpaslíků a není vyloučeno, že ti se rozšířili jako způsob biologické likvidace černovřesu. Nasadit dravce nebo parazita na zahradního škůdce je běžný způsob, jak se ho zbavit, ovšem snadno se potom stane, že se stane škůdcem sám, a zahradní trpaslíky rozhodně také nelze jen tak dostat pod kontrolu. A vedle nich na něj funguje ještě jed duhovce, který černovřes zabíjí.

Sám o sobě přitom nemá žádný zřejmý užitek pro kouzelníky, ani nepředstavuje žádné nebezpečí kromě poničení zahrady, kde patrně snadno přemnoží ostatní rostliny a kam může nalákat trpaslíky. Pouze jeho šťáva se používá v lektvarech. Akorát v jednom zvláštním případě ještě měl "použití". Říkalo se, že Honoria, teta Albuse Brumbála, zrušila zásnuby s jedním kouzelníkem, protože ho ke svému překvapení našla, jak se mazlil s černovřesem (ačkoli sama trvala na tom, že to bylo pro jeho bezcitnost).

Žádné komentáře:

Okomentovat