18. 12. 2023

Ševelissimo

Ševelissimo (muffliato z anglického muffle, tedy ztlumit zvuk zakrytím jeho zdroje, naopak v češtině ze ševelit a koncovka -issimo pro třetí stupeň přídavného jména v latině) je kouzelná formule, která zaplní uši člověka v blízkosti toho, kdo kouzlo vyslal, neidentifikovatelným šumem, takže není schopný zaslechnout žádné zvuky nebo hlasy, tedy se tím ten, kdo kouzlo vyšle, chrání proti odposlouchávání, obdobně jako kouzlem proti vyrušení (to vykouzlí kouzelnou bariéru, od níž se odráží předměty a která tlumí zvuk). Akorát nejspíš funguje jen na lidi, protože když se Harry Potter nacházel v oblasti chráněné tímto kouzlem a křičel na své přátele, vyplašil havrany mimo okruh kouzla, tedy ho museli slyšet.

Vynalezl ho Severus Snape někdy během svých studií v Bradavicích, kde si ho také zapsal do své učebnice Lektvary pro pokročilé. Tam ho objevil v šestém díle Harry Potter, který dostal tuto učebnici ze školního skladu, a jako velmi užitečné kouzlo ho mnohokrát použil, ačkoli taková Hermiona Grangerová s tím dlouho nesouhlasila, protože byla vůči výtvorům Prince dvojí krve, jak Snape učebnici podepsal, velmi skeptická.

Použil ho například na ošetřovně, aby mohl pověřit Dobbyho a Kráturu sledováním podezřele se chovajícího Draca Malfoye, aniž by je slyšela madam Pomfreyová, nebo během hodiny kouzelných formulí, aby si mohl bez nebezpečí zvědavých uší promluvit s Hermionou a Ronem Weasleym o Voldemortových viteálech. A v sedmém díle ho používala nakonec i Hermiona. Například u Weasleyových, aby je nikdo nemohl poslouchat při plánování jejich postupu po prázdninách, a jako jedno z ochranných kouzel pro jejich tábory po Velké Británii při hledání viteálů. A je také možné, že ho během svého působení na ministerstvu kouzel v sedmém díle používala Dolores Umbridgeová na celé patro kolem své kanceláře, aby ji nikdo nemohl špehovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat