16. 12. 2023

Pětinoh

zdroj

Pětinoh (Quintaped dle předpony quint- pět a přípony -ped nohy, rovněž odkazující na legendu o Quintiusovi MacBoonovi), známý jako Chlupatý MacBoon, je extrémně nebezpečné zvíře kategorie XXXXX klasifikace ministerstva kouzel, tedy prokazatelný zabiják kouzelníků neschopný ochočení a výcviku, pouze ve vydání Fantastických zvířat z roku 2018 chybně a nesmyslně zařazeno do kategorie XX mezi neškodné, které lze ochočit.

Má pět nohou zakončených chodidly připomínajícími koňská kopyta (ty se používají jako symbol pět v runové abecedě), dle ilustrací kulaté, nízko visící tělo, takže vypadá skoro jako pětinohý pavouk či krab, a je pokrytý hustou, červenohnědou srstí. A je masožravý, zvláštně si oblíbil lidské maso, tudíž je nanejvýš nepřátelský vůči lidem. 

Naštěstí se ve volné přírodě vyskytuje jen velice zřídka, konkrétně pouze na ostrově Drear u nejsevernější špičky Skotska, a ten byl navíc učiněn nezakreslitelným, aby se snížilo nebezpečí pětinohů. Protože obrana proti němu je velice těžká, do určité míry je odolný vůči kouzlům a vzdoruje pokusům o přeměnu do lidské podoby. Jelikož podle legendy je právě lidská podoba jeho původní podoba.

Na ostrově Drear údajně kdysi žily dva soupeřící skotské kouzelnické klany, MacBoonové a McClivertové. Jedné noci se hlavy rodin, Dugald McClivert a Quintius MacBoon, utkaly v opileckém kouzelnickém duelu, který vyústil v Dugaldovu smrt. Pomstychtiví McClivertové se pak na oplátku vplížili ke spícím MacBoonovým, obklíčili je a přeměnili je do obludných pětinohých bestií. Jenže si až pozdě uvědomili, že tak učinili McBoony značně smrtonosnými (zatímco jako lidé měli MacBoonové pověst nešiků), nedařily se jim pokusy přeměnit je zpátky do lidské podoby, tomu se MacBoonové bránili, a MacBoonové nakonec všechny McCliverty zabili. Na ostrově tak nezbyl žádný člověk a MacBoonům až pozdě došlo, že bez nějakého kouzelníka budou muset zůstat v nestvůrné podobě navždy.

Od té doby pětinohové odolávají všem pokusům odboru pro dohled nad kouzelnými tvory o odchyt a přeměnu zpátky, a ani neumí mluvit. Nelze tedy zrovna ověřit, jestli to skutečně někdy byli lidé, natož MacBoonové nebo jejich potomci (protože není jisté, jak dlouho takový pětinoh žije), jestli by v takovém případě o přeměnu zpátky stáli, nebo, když jí tak vzdorují, jsou spokojení, či jestli přišli o lidskou inteligenci a vzpomínky, a to je důvodem jejich odporu.

Akorát patrně není úplně nemožné pětinoha odchytit a stále je to smrtelný tvor. V šestém díle totiž Harry Potter viděl v komnatě nejvyšší potřeby, když schovával svou učebnici lektvarů, schovanou kostru dlouho mrtvého pětinohého tvora. Ve filmu viděl kostru odlišného tvora s pěti nohama, dvěma na trupu jako ruce a třemi rostoucími v oblasti pánve, s třemi prsty na každé, a s prodlouženou lebkou a rohy. Nicméně tento tvor vychází pouze z designu pro film, zatímco v knižní verzi skutečně mělo jít o kostru pětinoha.

1 komentář: