10. 3. 2023

Zombie

Zombie jsou oživlí mrtví, tedy kouzelně oživená mrtvá těla lidí. Mají proto hodně společného s neživými, ale nejsou totožnou bytostí. Autorka to tak zvolila proto, že zombie nejsou součástí britské mytologie, a tak něco, na co by britští kouzelníci a čarodějky mohli snadno narazit, a i proto, že kouzelník, který stvoří zombii, k tomu používá její duši nebo část duše, kterou ji ovládá, zatímco neživí jsou jen mrtvé maso rozpohybované magií. Navíc by používání duše mohlo být matoucí vedle existence viteálů, které ale fungují na jiném principu, a autorka prý nechtěla způsobit zmatení.

Stejnou vlastnost s neživými by tak mohla být akorát zranitelnost s ohněm. Tím jde totiž zlikvidovat nebo zahnat neživé a pravděpodobně i zombie, když se na tom shoduje i většina mýtů z reálného světa.

Na zombie se tedy těžko narazí ve Velké Británii. Ale vyskytují se na jihu USA, kde vypadají zkrátka jako mrtvoly s našedlou kůží a vyznačují se hnilobným puchem. Není ale úplně jasné, jestli se vždy jedná o mrtvé oživené kouzelníkem, jak na jednu stranu naznačuje autorka, když souhlasí s principem zombie vycházejícím z reálné mytologie, nebo jestli jde o přirozeně oživlé mrtvé jako jsou třeba upíři, na něž jde narazit ve "volné přírodě". Protože existuje kouzelnická cestovní agentura TerrorTours nabízející zájezd na zombie stezku, kde mohou turisté zažít napětí při setkání tváří v tvář s oživlým mrtvým. Nebo jestli tato agentura nabízí zájezd do oblasti, kde kouzelníci tuto temnou magii provádějí tak široce, že jde na její výsledek snadno narazit, bez následků - a nebo jestli je to jen falešná reklama.

zdroj

Je tak pochopitelné, že jsme se se zombie v žádné součásti ságy nesetkali přímo. Pouze ve druhém filmu Fantastických zvířat při hodině obrany proti černé magii při studiu bubáků se bubák před jedním studentem proměnil na zombie, a když proti němu použili kouzlo riddikulus, přeměnilo jeho hlavu v dýni.

A v prvním díle ságy prohlásil profesor obrany Quirinus Quirrell, že mu jeho turban věnoval africký princ, když ho zbavil obtížné zombie. Neřekl ale, jak měl zombie porazit a vždycky raději hned začal mluvit o počasí - nakonec se navíc ukázalo, že pod turbanem skrýval tvář lorda Voldemorta od doby, co se k němu ve své nehmotné formě přisál a posedl ho, a tak jeho příběh se zombie nejspíš nebude pravdivý. Navíc zombie se vyskytují v Americe a není známo, jestli se objevily i v Africe.

Ve skutečnosti jsou to však bytosti z haitského folkloru a mají to být lidské mrtvoly vzkříšené z mrtvých temnou magií, aby byly ovladatelnými otroky - pramení to z krutého systému otroctví, kdy se otroci báli, že nebudou mít klid ani po smrti. Není ani vyloučeno, že mnozí byli pod vlivem látek, které je nechaly skutečně působit jako prázdné schránky bez duše. V současnosti se za zombie považuje tělo vzkříšené jakýmkoli způsobem, nemusí jít ani o lidské, většinou se pak jedná o bytost lačnící po vraždění a mozcích, a je to oblíbený motiv v hororech.

Žádné komentáře:

Okomentovat