30. 3. 2023

Institut čar a kouzel v Kruvalu

Institut čar a kouzel v Kruvalu se v originále jmenuje Durmstrang z německého Sturm und Drang, nápor, vřava, pocházejícího z uměleckého hnutí pozdního sedmnáctého století, v azbuce se píše Дурмстранг. A je to jedna ze tří největších kouzelnických škol v Evropě, která stojí na dálném severu, patrně ve Švédsku nebo Norsku. Tedy autorka původně tvrdila, že na severu Norska nebo Švédska, ale v oficiálních mapách je zakreslená jižněji, zhruba mezi jižním Finskem a Ruskem. Což ale může být jen chyba v mapování, protože poté připustila, že by Kruval mohl stát i na Špicberkách.

zdroj

Přijímá ale studenty i z jiných, vzdálených zemí. Například tam studoval Bulhar Viktor Krum a založila ho Bulharka. A přestože se ve filmu jedná o chlapeckou školu, v knize tam studovaly i dívky. Nepřijímá pouze kouzelníky z mudlovských rodin, pročež Lucius Malfoy uvažoval, že by tam poslal svého syna Draca. Jen Narcisse Malfoyové se nelíbilo, že je škola moc daleko, a Draco zůstal v Bradavicích.

Škola sídlí na hradě, menším než Bradavice. Má čtyři podlaží, vytápí se jen kvůli kouzlení, takže je tam v zimě velká zima, je tam jen málo slunečního světla a je asi celkem nepohodlný. Na druhou stranu stojí mezi jezery a horami a patří k němu obrovské pozemky. Pochopitelně to ale nemůžou zjistit mudlové, protože je nezakreslitelný, nejspíš se tam nedá přemístit, patrně budou kolem rozmístěna protivetřelecká kouzla, mudly odpuzující kouzla a utajovací kouzla. Je to navíc jedna z nejtajemnějších, možná vůbec ta nejtajemnější kouzelnická škola na světě, a své umístění schovává i před ostatními školami, aby jí nemohly ukrást její tajemství. Není proto vyloučeno, že i kouzelničtí návštěvníci se musí při odchodu podrobit paměťovému kouzlu, aby zapomněli její lokaci. 

Podobně jako v Bradavicích ale má předepsané oblečení. V Kruvalu se nosí krvavě rudé hábity, vlněné kapuce, kožešinové čepice. Ve filmové verzi se jednalo spíš o variaci na vojenské uniformy v šarlatové nebo kaštanové barvě s páskem se znakem Kruvalu místo přezky (filmu Kruvalu přidal znak - dvouhlavého orla se jménem školy v latince i azbuce) a kožešinové pláště, ale na filmové školní fotce měl zase Gellert Grindelwald, jenž tam studoval na přelomu 19. a 20. století, tmavou tuniku s rolákem a plášť, takže je možné, že alespoň ve filmové verzi se od jeho časů oblečení proměnilo. 

Už výrazně se ale zase liší tím, čím je škola nejvíc proslavená. Krátce po založení se totiž začala soustředit na výuku černé a bojové magie, což jí zůstalo dodnes. Ostatně tam studoval například Gellert Grindelwald, než se stal jedním z nejnebezpečnějších černokněžníků historie, nebo tam ředitele dělal bývalý smrtijed Igor Karkarov, za jehož vedení se pověst školy výrazně zhoršila. Vedle toho se možná hodně zaměřuje i na přeměňování, protože se ve čtvrtém díle Minerva McGonagallová obávala, aby někdo z Kruvalu neviděl mizerné výsledky některých studentů v přeměňování. 

zdroj

Kdy přesně tato škola vznikla není známo. Existuje od středověku, minimálně od roku 1294, protože tehdy se konal první Turnaj tří kouzelnických škol, který se vždy konal mezi Bradavicemi, Krásnohůlkami a Kruvalem. Založila ji slavná bulharská čarodějka Nerida Vulchanova, jež se také stala první ředitelkou, než záhadně zemřela. Krátce na to se školy chopil Harfang Munter a zahájil temné období historie školy, když výrazně pozměnil osnovy, aby se soustředily na duely a bojovou magii, což škole zůstalo dosud, měl pochybnou loajalitu a zlé úmysly. 

Z dalšího období není známo moc, pouze že se Kruval pravidelně účastnil Turnaje tří kouzelnických škol. Což se neobešlo bez problémů. Disciplíny byly nebezpečné, docházelo v nich k vážným nehodám i úmrtím. V roce 1792 se například rozběsnil jeden kohoutí bazilišek, kterého měli soutěžící chytit, a zranil ředitele všech tří škol. Právě tehdy byl turnaj přerušen a znovu ho pořádali až v roce 1994.

Další temný zářez školy pak přišel na konci 19. století, když ke studiu nastoupil Grindelwald. Škola sice byla více orientovaná na černou magii než mnohé jiné, ovšem jeho experimenty už považovali za příliš nebezpečné i na zdejší studenty. Nakonec situace zašla tak daleko, že Grindelwalda z Kruvalu pro jeho nebezpečí vyloučili, navzdory tomu, že prý byl nejlepší student. Zůstala tam ale po něm nesmazatelná památka. Už během studia totiž byl Grindelwald posedlý relikviemi smrti a vyryl jejich znak do jedné ze zdí hradu. Patrně neodstranitelně, protože ho tam jasně vídal i Viktor Krum ještě v 90. letech 20. století. Většině nebylo známo, co znak znamená, a považovali ho prostě za znak Grindelwalda. Někteří studenti ho začali nosit i na svých brašnách a knihách, aby ohromili a zastrašovali ostatní. 

A další špatné období přišlo na konci 20. století. Smrtijed Igor Karkarov byl propuštěn z Azkabanu, kam ho zavřeli za jeho činnost pro lorda Voldemorta, protože britskému ministerstvu kouzel poskytl informace o dalších smrtijedech. Krátce na to zmizel do zahraničí a vynořil se na pozici ředitele Kruvalu. Byl však neskutečně neoblíbený, několik rodičů odhlásilo své děti ze školy pro jeho bezohlednost, trval na prostředí plném strachu a zastrašování, mnoho lidí ho vnímalo jako egoistického a bezzásadového. Právě během jeho ředitelování někteří studenti začali obkreslovat Grindelwaldův symbol, ale nakonec je "vyškolili" ti, kteří ztratili rodinu v jeho válce proti mudlům. 

Ve čtvrtém díle pak kruvalská výprava dorazila i s Karkarovem do Bradavic na obnovený Turnaj tří kouzelnických škol. Připluli lodí, v ohromném plavidle, kde spali během svého pobytu, a pravděpodobně se jedná o školní loď, což by mohlo odpovídat umístění Kruvalu na Špicberkách.

Tou dobou tam studoval i bulharský národní chytač Viktor Krum, který byl jedním z výpravy a stal se kruvalským šampionem v turnaji - s sebou Karkarov vzal dvanáct studentů, aby se ucházeli o členství v turnaji, poté plně podporoval Kruma s velkým zaujetím jako sudí i jako ředitel a ostatních kruvalských si nevšímal. Ti nakonec i prozradili, že se nestaral ani o loď, že o navigaci, plavbu a údržbu pečovali sami, zatímco Karkarov byl jenom zavřený ve své kajutě. Studenti ho obecně neměli moc rádi.

Nakonec ale Karkarov utekl po návratu lorda Voldemorta na konci turnaje do anonymity a Voldemortovi následovníci ho našli a zabili jako zrádce. Není známo, kdo se po něm chopil školy, nebo jestli vylepšil nebo ještě zhoršil její reputaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat