2. 3. 2023

Ječivé kouzlo

Ječivé kouzlo (Caterwauling Charm) je kouzelná formule, která způsobí, že když někdo nepovolaný vkročí do prostoru chráněného tímto kouzlem, spustí se "alarm" vydávající vysoké pištění, kvílení. Lze tak připodobnit ke kouzelnické verzi mudlovského poplašného systému využívaného v armádě a je možné, že má i mírnější formu, kterou je protivetřelecké kouzlo. To také rozezní alarm, ale podobně jako domácí alarm je určený do interiéru a ne tak hlasitý.

Podle filmu Fantastická zvířata a kde je najít ho možná používali v Kouzelnickém kongresu USA, protože když Mlok Scamander a Porpentina Goldsteinová utekli po pokusu o jejich popravu, rozezněl se zvon jako alarm v hale KOKUSA a k celám zamířili bystrozorové. Podobně ho mohlo ve druhém filmu používat francouzské ministerstvo kouzel, protože se jím rozeznělo hlášení, když na Mloka Scamandera přestal působit mnoholičný lektvar, kterým tam schovával svou identitu - v obou případech by ale muselo být mírně pozměněné co se týče zvuku, který vydává.

S jistotou ho použili smrtijedi během druhé kouzelnické války. Uzavřeli jím celé území Prasinek a mělo se spustit, když někdo vkročil do ulic po večerce - tu určili, aby okamžitě věděli o každém vetřelci, zejména o případném příchodu Harryho Pottera. A téměř se jim to povedlo, skoro doopravdy lapili Harryho, Hermionu Grangerovou a Rona Weasleyho, když se přemístili do Prasinek krátce před závěrečnou bitvou o Bradavice v sedmém díle. Alarm se rozječel, smrtijedi ve vesnici se vyhrnuli ven, povolali i mozkomory, ale Harry, Ron a Hermiona se vyhnuli zatčení, protože byli pod neviditelným pláštěm a schoval je Aberforth Brumbál. Tvrdil, že pouštěl ven kočku, to kouzlo aktivovalo, a když se objevili mozkomorové, vyslal proti nim svého patrona v podobě kozy. Což smrtijedy, kteří viděli Harryho patrona ve formě jelena, zmátlo dostatečně, aby je nechali být.

Žádné komentáře:

Okomentovat