13. 4. 2023

Kouzelné oko

Kouzelné oko Alastora Moodyho byla protéza za oko, o něž přišel v bitvě, za pravé v knihách, za levé ve filmech. Ovšem bylo kouzelné. Bylo to kulaté zařízení v podobě elektricky modrého oka, které si umisťoval do prázdného důlku (ve filmu do nástavce, který si připevňoval kolem hlavy jako pásku přes prázdný důlek), dokázalo se otáčet o 360 stupňů a umožňovalo mu vidět skrz jakýkoli povrch, i očarovaný, i skrz jeho vlastní hlavu, tedy patrně přes tkáň a kosti, ve čtvrtém filmu dokázalo i přibližovat a zaostřovat. Právě to mu v originále vysloužilo jeho přezdívku Mad-Eye, tedy doslova šílené oko, v češtině ovšem byla přeložena jako Pošuk.

Není úplně jisté, kdy a proč bylo toto oko vyrobeno. Na jednu stranu se zdá, že na míru přímo Moodymu, protože poté, co ho nosil Barty Skrk junior, když se za Moodyho vydával, nefungovalo pořádně, zasekávalo se, musel ho vždycky vyndat a vhodit do vody, aby se pročistilo. Na druhou stranu dokázalo prohlédnout i pravý neviditelný plášť coby jednu z mocných relikvií smrti, tedy by to mohl být starý, mocný předmět, který se relikviím může vyrovnat. Jenže zkrátka není známo, jestli je unikátní, vzácné, nebo by si ho mohl nechat vyrobit každý. Existuje totiž také možnost, že neviditelný plášť coby relikvie nebyl mocnější než ostatní neviditelné pláště, ale jen odolnější a zkrátka se "neopotřebovával", takže proto skrz něj mohlo oko prohlédnout, i když podle příběhů měl poskytnout opravdovou neviditelnost - příběhy mohly zveličovat jeho schopnosti. 

zdroj

Každopádně lze odhadnout, kdy ho bez ohledu na datum výroby získal Moody. Ten přišel o oko během druhé kouzelnické války, pravděpodobně dokonce na jejím konci. Když ve čtvrtém díle Harry Potter náhodou nahlédl do myslánky na vzpomínky Albuse Brumbála o procesech se smrtijedy, viděl tam při procesu s Igorem Karkarovem a s Ludem Pytlounem Moodyho s oběma očima. A při procesu s Lestrangeovými a Bartym Skrkem mladším u soudu neseděl a je tak možné, že o oko přišel v bitvě s nimi, zhruba rok po pádu Voldemorta. Ve filmu rovnou tvrdil, že přišel o oko v boji s Evanem Rosierem, proto měl magické oko už při procesu s Igorem Karkarovem, ale v knize mu Rosier usekl kus nosu.

Zůstalo mu až do začátku čtvrtého dílu. Tehdy na něj zaútočili Peter Pettigrew a Barty Skrk junior, aby mohli provést svůj plán se vzkříšením Voldemorta, zajali ho, vzali mu oku a protézu, jakou měl místo nohy, a pomocí mnoholičného lektvaru se za něj Barty začal vydávat - odjel tak místo něj učit do Bradavic a oko mu během školního roku umožňovalo lépe se krýt a monitorovat své okolí. Pravý Moody dostal oko zpátky až v červnu, když ho z jeho zajetí osvobodili, ale to se právě začalo zasekávat. Navíc asi nikdy nebylo úplně těžké ho z jeho očního důlku dostat. Když se totiž třeba v pátém díle účastnil bitvy na odboru záhad mezi smrtijedy a Fénixovým řádem, zranil ho Antonin Dolohov a oko mu vypadlo.

Definitivně o něj pak přišel na začátku sedmého dílu, když ho během Harryho přesunu ze Zobí ulice do bezpečí zabil Voldemort. Jeho tělo pak našli smrtijedi a patrně nechali jeho oko Dolores Umbridgeová. Ta ho pak zasadila do dveří své kanceláře na ministerstvu kouzel a používala ho ke sledování svých podřízených. Když se tam později Harry, Hermiona Grangerová a Ron Weasley vloupali, aby získali jeden z Voldemortových viteálů, Harry byl znechucený, jak ho používá, a tak ho vyloupl. Poté během jejich putování při hledání dalších viteálů oko pohřbil v lese v Dartmooru nedaleko místa, kde se ve čtvrtém díle odehrálo finále mistrovství světa ve famfrpálu pod nejstarším, nejsukovitějším a nejodolněji vyhlížejícím stromem a označil ho malým křížem, což bylo nejblíže Moodyho pohřbu, jakého mohli dosáhnout, protože jeho tělo nikdy nezískali.

Tedy v knize, ve filmu sice byl krátký záběr na to, že je oko ve dveřích kanceláře Umbridgeové, ale tato část do něj zahrnuta nebyla, a ani nebylo nijak rozvedeno, že by ho dostala od smrtijedů.

Žádné komentáře:

Okomentovat