3. 2. 2023

Wyvern

Wyvern je tvor, který se široce objevuje v mytologii a fantasy příbězích. Obvykle jako dvounohý drak (na rozdíl od přímo draků, kteří by měli mít čtyři nohy), někdy k tomu nedokáže chrlit oheň, každý svět ho pojímá trošku jinak. Ve světě Harryho Pottera se objevil také a rozhodně ve svérázném pojetí.

Je to obrovský okřídlený kouzelný tvor, který lze obecně popsat jako trochu plazího a ptačího vzezření, ale jeho podstatou je, že ho umí docela měnit. Umí nafouknout či protáhnout libovolnou část svého těla, takže může zvětšit či zmenšit celé tělo, jeho část, změnit svůj tvar a pak se zase změnit zpátky. Také létá, chrlí oheň, je masožravý a velice nebezpečný.

zdroj

Nejslavnější setkání s takovým wyvernem přitom proběhlo už velmi dávno, ve středověku za vlády krále Artuše. Tehdy terorizoval kraj West Country v Anglii wyvern z Wye, popisovaný svědky obvykle jako tvor podobný drakovi pohybující se kolem řeky Wye na hranici Anglie a Walesu. Postavil se mu až sir Cadogan, kouzelnický člen uskupení Rytířů kulatého stolu, ale wyvern na něj byl příliš silný, snědl mu koně, zlomil mu hůlku a svým ohněm roztavil jeho meč a přilbici s hledím. Cadogan tak tak stihl utéct. 

Potom ale našel na nedaleké louce otylého poníka, nasedl na něj a vyjel proti wyvernovi znovu. Ten sklonil hlavu, aby zhltnul rytíře i s novým ořem, ale Cadoanova poničená hůlka minula cíl, propíchla wyvernův jazyk, zapálila výpary z jeho vnitřností a wyvern vybuchl. Cadogana tento čin tak proslavil, že jeho portrét i s jeho věrným ořem visí v Bradavicích. 

Výrazně přátelštější exemplář se potom objevil ve třetím díle Fantastických zvířat. Někdy před rokem 1932 získal Mlok Scamander wyverna do svého přenosného zvěřince v kufříku. A když svedl v Číně souboj o záchranu mláděte čchi-lina s následovateli Gellerta Grindelwalda a byl na pokraji sil, právě tento wyvern z jeho kufříku vylezl, nafoukl své tělo, protáhl ho do podoby velkého létajícího tvora podobného pterodaktylovi, mnohonásobně vytáhl svá křídla, popadl výrazně protaženým ocasem kufřík, Mloka i čchi-lina a bezpečně s nimi odletěl.

Žádné komentáře:

Okomentovat