7. 12. 2022

Čupakabra

Čupakabra (Chupacabra) je magické zvíře, částečně plaz a částečně humanoid. Má šest nohou, několik páteří, ocas, modré výrůstky a červené proužky na těle a ostré zuby, protože se živí krví. A přirozeně se vyskytuje v Severní a Jižní Americe, odkud se rozšířila i do dalších zemí. 

Alespoň tolik je známo podle jediné čupakabry, kterou jsme mohli vidět. Bylo to mládě jménem Antonio, domácí zvíře Gellerta Grindelwalda v druhém dílu Fantastických zvířat. Antonio byl přivázaný k jeho židli v jeho cele během Grindelwaldova krátkého pobytu ve věznici Kouzelnického kongresu USA v letech 1926 - 1927. Těsně předtím, než Grindelwalda převezli do Evropy, kam ho měli vydat, ale Grindelwald pomocí mnohličného lektvaru přijal podobu bystrozora Abernathyho a poté, co vyrazil jeho zabezpečený létající kočár, opravdový Grindelwald se do něj přemístil, zbavil se bystrozorů, zatímco ředitel věznice zpanikařil, otevřel krabičku, ve které měla být Grindelwaldova hůlka, když přišel o vlastní, ale v ní byl jen Antonio. Ten se mu zakousl do krku. Jakmile se tak Grindelwald zbavil všech nepřátel v kočáře, popadl Antonia a navzdory předchozímu přátelskému chování ho označil za otravného a vyhodil ho ze dveří. Není známo, jestli to Antonio mohl přežít.

zdroj

Je to přitom tvor, který vychází ze skutečné mytologie, kde jen vypadá výrazně jinak. Už v dávné minulosti byla hlášena spatření záhadných tvorů podobných rysů, zejména v 19. století, nicménš pro jejich existenci nesvědčil žádný důkaz. Nejslavnější spatří čupakabry se datuje až do roku 1995 do Portorika. Tam údajní svědci měli najít osm mrtvých ovcí, každou se třemi kousnutími a zcela bez krve. Od té doby se čupakabra "rozšířila" po celé Severní a Jižní Americe a byla spatřena i v dalších zemích. 

Právě ze střední Ameriky tak pochází její jméno, které ve španělštině a portugalštině značí vysavače koz. Údajně se totiž živí sáním krve koz a skotu. Vzhled čupakabry se ovšem liší podle míst, kde ji "spatřili", a to i velmi drasticky. V Portoriku prý chodí po dvou a je to malý, štíhlý, chlupatý ještěří humanoid s útlou malou čelistí a černýma očima a kromě krve se živí i masem a melouny. V Severní Americe je skoro jako pes nebo kojot bez srsti. Jinde ji popisují jako těžkopádné lysé zvíře o velikosti malého medvěda s ostny od krku po ocas. Nebo naopak lehké zvíře pohybující se po dvou jako klokan. Podle jiných má křídla jako netopýr. Je šedá nebo pestrá nebo dokáže měnit barvu. Většina "svědectví" se alespoň shoduje na tom, že se pohybuje po zadních, má dlouhé tesáky, oči mandlového tvaru a vyhledává krev. 

Nejvíce přijímaným vysvětlením totiž je, že jsou za čupakabru označovaná nemocná nebo uhynulá zvířata, obvykle psi, kojoti, mývalové, trpící svrabem, deformacemi a jinou chorobou napadající srst. 

Žádné komentáře:

Okomentovat