17. 2. 2022

Medvědí krvistrašidlo

zdroj

Mohlo by se zdát, že medvědí krvistrašidlo (Blood-Sucking Bugbear) je jenom mýtický, vymyšlený tvor, jakého nikdo nemůže hledat ani v kouzelnickém světě. Ovšem opak je pravdou. 

Nebylo bohužel popsáno, jak má vypadat, ale vyskytuje se minimálně ve Skotsku a patrně se živí krví. Ne medvědí, spíše by mělo připomínat medvěda či podobnou šelmu. Na druhou stranu by ale možná mohlo jít i o tvora příbuzného bubákovi s ohledem na původ jeho názvu, takže vlastně není stoprocentně jasné, zda jde o zvíře nebo o nelidský přízrak. Každopádně je to něco děsivého a rozhodně není radno ho potkat. 

Ve druhém díle totiž měl Rubeus Hagrid, s docela rozsáhlým přehledem o kouzelných i obyčejných tvorech, za to, že medvědí krvistrašidlo nebo liška ze Zapovězeného lesa zabíjí jeho kohouty, a žádal povolení, aby mohl slepice hlídat před dalšími útoky kouzelně. 

Ve skutečnosti to byla Ginny Weasleyová, kdo kohouty zabíjel, když byla pod vlivem duše Toma Rojvola Raddla, a nevěděla tak, co dělá - Tom se snažil zabránit, aby baziliška, jehož vypustil z tajemné komnaty, zabilo pro něj smrtelné kokrhání kohouta. 

Navíc vychází i z reálné mytologie. V minulosti bylo "bugbear", tedy dalo by se říct "medvědí strašidlo" používáno na strašení zlobivých dětí, dnes slouží jako popis hrůzy, odporu nebo podráždění (a je možné, že z tohoto pojmu vychází i medvědí strašidlo v české pohádce Kubula a Kuba Kubikula). Prakticky stejnou úlohu má v mudlovském světě i bubák a "bugbear" je pro něj dokonce nářeční pojem, z toho vychází možnost příbuznosti s bubáky ve světě kouzelnickém.

Žádné komentáře:

Okomentovat