13. 1. 2022

Trpaslenka

Trpaslenka je v podstatě druh miniaturní kluběnky (z toho také vychází její originální název Pygmy Puff - kluběnka je Puffskein a pygmy nepochybně odkazuje na Pygmeje, označení pro etnické skupiny s velmi nízkým vzrůstem). Je proto zařazena do kategorie XX klasifikace ministerstva kouzel mezi zvířata, která lze ochočit a jsou neškodná.

Podobně jako kluběnka vypadají trpaslenky zkrátka jako malé, chlupaté, růžové a fialové míčky, co se převalují a piští. Což je asi zhruba všechno, co dělají. Tedy podle většiny kouzelnické populace. Podle Lenky Láskorádové ještě zpívají na Štěpána/o druhém svátku Vánočním. 

zdroj

Přesně k tomu, tedy nic zvláštního nedělat, vypadat roztomile a být nenáročný domácí mazlíček, je vyšlechtili Fred a George Weasleyovi pro svůj obchod Kratochvilné kouzelnické kejkle v Londýně coby součást řady WonderWitch/Čarokrásná čarodějka. A také šlo o jeden z jejich nejúspěšnějších "produktů", podle George ani nestíhali doplňovat zásoby. Což je vlastně docela zvláštní, protože v té době už velmi dlouho platil zákaz experimentálního křížení kouzelných tvorů a je otázka, jestli vyšlechtění trpaslenek pod tento zákaz spadá. Pokud nejsou kříženci kluběnky a jiného zvířete, ale prostě jen miniaturní kluběnkou, jejíž velikost je magicky nebo výběrovým množením udržována co nejmenší, nemusí jít o porušení zákazu. A také je možné, že pokud si Fred a George rovnou nezajistili povolení, mohli zkrátka použít nějakou formu kouzla pro změnu barvy a zmenšovacích přípravků, s nimiž, ať už pro více či méně trvalé účinky, měli značné zkušenosti. Taková úprava by přitom do tohoto zákazu rovněž nezasahovala.

Zkrátka Freda a George nikdy nikdo nepopotahoval a nesnažil se jim chov trpaslenek komplikovat, a tak se rychle staly senzací zejména mezi dětmi a studenty Bradavic. Jednu si třeba koupila jejich sestra Ginny, pojmenovala ji Arnold a přivezla si ji do Bradavic - buďto se na ně nevztahoval zákaz produktů Weasleyových, protože šlo o neškodná zvířata, nebo ji zkrátka propašovala. Také se později mláďata dala sehnat ke koupi i v Kouzelnickém zvěřinci v Příčné ulici, což dokládá, že nejspíš nemohlo jít o sporný sortiment. 

O dost zvláštní nekonzistenci ohledně trpaslenek se ale postarala série Fantastická zvířata. V jednom záběru se ocitl výtisk kouzelnického The New York Ghost z 28. 11. 1926, kde se psalo, že si nečarové spletli jednu trpaslenku s jehelníčkem, ale naštěstí byla z jejich galanterie zachráněna, a ve vydání z 1. a 2. 12. 1926 byla reklama na paměťová cvičení Pelmanismus s trpaslenkou, patrně karetní hru s motivem trpaslenek. Jenže šestý díl knižní ságy potvrdil, že trpaslenky vyšlechtili až Weasleyovi, a v roce 1926 navíc v New Yorku platil zákaz chovu i šlechtění kouzelných tvorů. S největší pravděpodobností tedy jde o prostou chybu, kterou si tvůrci nové ságy s Mlokem Scamanderem neuvědomili. 

Žádné komentáře:

Okomentovat