18. 1. 2022

Karamelky Jazyk jako jelito

Karamelky Jazyk jako jelito (Ton-Tongue Toffee, tedy doslova patrně karamelky "tunový jazyk") sice technicky patří mezi cukrovinky, ale ne mezi ty, které by si kouzelnická veřejnost ráda dopřávala. Jedná se totiž o další z nachytávek vynalezených Fredem a Georgem Weasleyovým, a tedy následně k dostání v jejich Kratochvilných kouzelnických kejklích.

zdroj

Jsou to karamely v duhových barvách očarované zvětšovacím kouzlem, které způsobí otok jazyka. A to až do nespecifikované velikosti, zaznamenáno bylo zvětšení i na 122 cm. Pro porovnání, lidský jazyk průměrně měří 10 cm. 

Ještě během školní docházky do Bradvic ho vynalezli Fred a George Weasleyovi, a to někdy kolem zkoušek NKÚ, protože se tato sladkost objevila ve čtvrtém díle. Když na jeho začátku navštívili dům na Zobí ulici, aby vyzvedli Harryho Pottera a vzali ho na mistrovství světa ve famfrpálu, Fred "náhodou" upustil karamelu na podlahu před Dudleyem Dursleym, který ji okamžitě snědl. Fred totiž věděl, že Dudley Harryho šikanuje, a rozhodl se mu takto pomstít. Tušil, že karamele neodolá - zvláště, když byl na doporučení školní sestry na přísné dietě. 

Dudleymu pak začal rychle otékat jazyk, až vypadal jako velký had lezoucí mu z úst, a téměř ho udusil. Jeho otec se tak rozzuřil, že začal po Fredovu otci Arturovi házet porcelán, zatímco Dudleyho matka se mu pokusila jazyk vytrhnout. Při tak absurdním pohledu si ani neuvědomovala, co to vlastně je. Teprve když Artur poslal své syny a Harryho pryč, přiměl Dursleyovy, aby ho nechali se o Dudleyho jazyk postarat a vše napravit. Samotného ho to ale rozčílilo, protože neměl rád kouzelnické nachytávky na mudly, a trochu se uklidnil, až když mu synové přiznali, že to udělali v pomstě za Dudleyho chování. 

A pak se karamely objevily krátce ještě jednou, když se je Fred a George pokusili propašovat přímo na mistrovství, ovšem tehdy se jejich matce povedlo všechny zabavit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat