3. 1. 2022

Klihando

Klihando je v originále Langlock složené ze slov langue - jazyk a lock - zámek. Z toho lze snadno odvodit, že jde o uřknutí, které zasaženému přilepí jazyk k patru a zabrání mu tak mluvit. To by nejspíš měl být i účel - zabránit v hlasitém mluvení a případně vyřčení kouzelné formule, tedy by se dalo zařadit i mezi šikovná obranná kouzla. A funguje jak na lidi, tak na duchy, včetně poltergeistů. Nejspíš i na další kouzelné bytosti klasifikované jako osoby, pokud nejsou odolní vůči kouzlům jako třeba obři. 

Toto uřknutí vymyslel Severus Snape někdy v 70. letech. Není možné přesněji určit kdy, protože byl výjimečně nadaný od začátku studií, podle Siriuse Blacka znal víc kleteb, když nastoupil do školy, než půlka sedmáků, a tedy ho mohl vymyslet i dříve než před NKÚ. Každopádně si ho ale zapsal do učebnice Příprava lektvarů pro pokročilé, kterou používal v šestém ročníku.

Tam také toto uřknutí objevil Harry Potter, když se mu učebnice dostala do rukou, a dvakrát ho za velkého uznání spolužáků použil na Arguse Filche a jednou na poltergeista Protivu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat