27. 1. 2022

Kouzlo k odhalení lidí

Kouzlo k odhalení přítomnosti lidí je kouzelná formule, která zní Homenum Revelio a poukazuje přesně na to, k čemu je určená. Hominum je zde druhý pád množného čísla od latinského homo - člověk, revelo zase odhaluji, tedy doslova odhaluji lidi. Tedy je to jedno z odhalovacích kouzel a slouží k odhalení přítomnosti lidí v okolí dotyčného kouzelníka či čarodějky. Kteří jeho použití pocítí i jinak, než že na ně ostatní přijdou - kouzlo je pro toho, kdo ho vyslal, označí, a to dotyční schovávající se cítí jako by těsně nad nimi něco přeletělo. Pokud na místě žádný člověk není, nemělo by se stát nic. Což se ovšem také nestane, pokud jsou tam jakékoli kouzelné bytosti, byť zařazené mezi osoby, protože jím lze detekovat jen lidi, tedy kouzelníky, mudly a motáky.

zdroj

Toto kouzlo je také důvodem, proč si v prvním a třetím díle Harry Potter a jeho přátelé několikrát mysleli, že je musí Albus Brumbál vidět, ačkoli byli schovaní pod neviditelným pláštěm. Zdánlivě se díval přímo na ně, ačkoli je nemohl spatřit, a oni si byli jistí, že na sebe nijak neupozornili. Ovšem Brumbál neverbálně použil toto kouzlo a moc dobře o nich věděl. 

A použít jsme ho viděli i otevřeně v sedmém díle. Nejprve se s ním Hermiona Grangerová ujistila v domě 12 na Grimmauldově náměstí, že uvnitř nikdo není a mohou se tam bezpečně schovat (kouzlo nijak nezareagovalo na přítomnost domácího skřítka, tedy skutečně nefunguje na nelidské osoby) a smrtijedi Selwyn a Travers pomocí něj zase ověřovali, jestli v chaosu v domě Láskorádových skutečně je i hledaný Harry Potter, když je Xenofilius Láskorád kvůli němu zavolal. 

Žádné komentáře:

Okomentovat