2. 2. 2022

Heliopat

Heliopat (Heliopath) je další z příkladů tvora, který v kouzelnickém světě možná existuje, ale pravděpodobnější je opak. Zmínila ho v pátém díle Lenka Láskorádová a není vyloučeno, že právě ona nebo její otec Xenofilius s jeho existencí přišli jako první a jediní kouzelníci jako s mnoha jinými zvláštními tvrzeními v jejich časopise Jinotaj.

Název tohoto tvora napovídá, že by měl mít něco společného se sluncem, jelikož helios je řecky slunce, a přípona path  z řeckého pathés -trpící. Takže samotný název by mohl odkazovat na někoho, kdo léčí sluncem nebo trpí sluncem. To ovšem není tak docela pravda.

Mělo by totiž jít o druh ohnivého ducha, který spálí všechno, kolem čeho se tryskem prožene. Podle Lenky měl ministr kouzel Kornelius Popletal k dispozici celou armádu heliopatů a k tomu existovala hromada očitých svědků. Ovšem o tom lze pochybovat nejen proto, že o heliopatech nikdo další nikdy nemluvil, ale i proto, že Popletal byl mimořádně neschopný ministr, který nakonec kvůli značnému tlaku odstoupil z funkce. A pokud by měl k dispozici armádu destruktivních ohnivých duchů, asi by naopak mohl v kouzelnické Velké Británii nastoupit jako diktátor. 

Žádné komentáře:

Okomentovat