31. 10. 2021

Kůrolez

zdroj

Kůrolez (Bowtruckle) je kouzelné zvíře, jehož název vychází ze staroskotského bow znamenajícího příbytek a staroanglického truckle znamenajícího větev. A vlastně na totéž odkazuje i český překlad. Je to tedy tvor se zeleným tělem vysokým zhruba 20 cm, které vypadá jako postavička z klacíků a kůry. Má plochý obličej, hnědé oči, ruce zakončené dvěma ostrými prsty. Ty mu slouží jednak jako obrana (u větších tvorů jsou velmi účinné při útoku na oči) a jednak k vydloubávání stínek ze stromů. Živí se totiž hmyzem.

Připomíná tedy ze všeho nejvíc stromek nebo větev, což mu slouží jako perfektní maskování - žije na stromech v západní Anglii, jižním Německu a ve Skandinávii, kde je ho takto velmi těžké najít. A ani o to nestojí. Strom, který si zvolí za domov, obvykle pečlivě střeží, neváhá zaútočit na každého, kdo se mu rozhodne ublížit, a to i přesto, že si kůrolezové obvykle vybírají stromy se dřevem vhodným pro hůlky, takže se s kouzelníky nestřetávají zřídka. Proto se také naučili snadno vyhýbat většině zaklínadel. 

Je tedy trochu s podivem, že byli zařazeni do kategorie XX klasifikace ministerstva kouzel, mezi tvory, které lze ochočit a jsou neškodní, když dokáží být pěkně agresivní. Nicméně existuje mírová cesta, jak se zbavit kůroleza při sběru listí nebo dřeva z jeho stromu, a to nabídnout mu stínky nebo vajíčka víl jako rozptýlení a udobření.

Navzdory tomu, že jejich přirozeným prostředím je spíš jih britských ostrovů, bylo je historicky nejspíš možné najít i v Zapovězeném lese na pozemcích Bradavic a podle druhého dílu Fantastických zvířat i na maličkém ostrůvku v Černém jezeře zvaném Ostorv kůrolezů. Tam je studoval Mlok Scamander během svých studií v Bradavicích, a dokonce si vysloužil jejich důvěru natolik, že se nebáli po něm lézt a hrát si s ním. A nakonec se ukázali, když na ostrov jednou přivedl Letu Lestrange, aby ji rozveselil. Není proto divu, že mezi všemi možnými tvory v jeho soukromé zvířecí rezervaci v jeho kufru byla i "větev" kůrolezů (jak se říká skupině kůrolezů), jako byl téměř ochočený Větvík.

V sáze se pak objevili v pátém díle, kde byli součástí výuky péče o kouzelné tvory pro pátý ročník. Tehdy část roku výuku suplovala profesorka Vilemína Červotočková, která dokonce studentům sehnala živé exempláře k bližšímu zkoumání. 

Existují pak i dohady, že je možné využít kůrolezy k odemykání zámků s ohledem na jejich malá, úzká těla a dlouhé, větvičkovité prsty. Sice to příliš nekoresponduje s jejich obvyklým chováním a obrovskou plachostí, ale mohlo by vycházet z pověstí skutečného světa, a to z rostliny zvané raskovník. To je kouzelná rostlina ze slovanské, především srbské mytologie, která je údajně schopná odemknout nebo odhalit cokoli zamčeného. Nicméně se tvrdí, že přestože o ní lidé vědí, nikdo ji nedokáže popsat, takže je k nalezení třeba zvláštních metod. Jednou je například použít zvířata žijící v podzemí jako ježky, želvy nebo hady - za předpokladu, že po nálezu rostlinu nesnědí dřív, než ji dotyčný stačí sebrat.

2 komentáře:

  1. Anonymní28.4.24

    Je rostomilí

    OdpovědětVymazat
  2. Vojta10.5.24

    Žije ve skutečnosti mám ho doma a neodemiká zámky to je blbost!
    Je velmi milí!

    OdpovědětVymazat