27. 10. 2021

Ultradlouhé uši

Ultradlouhé uši, Extendable Ears v originále, jsou zajímavý nástroj pro špehování. Jsou to totiž dlouhé provázky barvy lidské kůže, ve filmu mají na každém konci ještě ucho, jejichž jeden konec si lze zastrčit do ucha, druhý tam, kde chce dotyčný nenápadně poslouchat (případně by měl být schopen se na místo sám doplazit) a může si vyslechnout konverzace a vůbec všechno, co na místě padne, jako by tam stál sám. 

Je proti nim ale také jednoduchá obrana. Stačí, aby bylo špehované místo začarované kouzlem proti vyrušení, a ultradlouhé uši nefungují. Ve filmu  je možné i ucho na odposlouchávacím konci utrhnout, což se podařilo třeba kocourovi Křivonožkovi, a tím pravděpodobně ultradlouhé ucho vyřadit. 

zdroj

Tyto šikovné věcičky vyrobili Fred a George Weasleyovi někdy před létem 1995, protože poprvé je předvedli právě na začátku pátého dílu v domě 12 na Grimmauldově náměstí, když pomocí nich oni, ostatní Weasleyovi, Hermiona Grangerová a Harry Potter špehovali schůze Fénixova řádu. Molly Weasleyová se jim v tom sice snažila zabránit, jakmile se o nich dozvěděla, zabavila jich tolik, kolik jich dokázala najít, ale pár jich stejně přežilo.

Znovu se ukázaly v šestém díle, kde jedno použil Harry v Obrtlé ulici, když se snažil zjistit, o čem mluví Draco Malfoy s Borginem v jeho obchodě. Jeho přítomnost na místě plném černé magie mu přišla podezřelá a měl za to, že Draco chystá něco nekalého. V sedmém díle jich pak několik sbalila Hermiona, když se vydávala s Harrym a Ronem Weasleym na hledání viteálů, a použili je například, aby zjistili, kdo je skupinka uprchlíků, na kterou náhodou narazili během stanování na venkově. A někdy tou dobou si je oblíbila i širší veřejnost, patrně poté, co je Fred a George začali prodávat ve svém obchodě Kratochvilné kouzelnické kejkle. Tudíž byly výslovně zakázány na hodinách v Bradavicích.

Žádné komentáře:

Okomentovat