19. 11. 2021

Lasturová vila

zdroj

Lasturová vila (Shell Cottage) je rodinný domek na okraji pobřežní (fiktivní) vesničky Plechová lhota v Cornwallu na východním cípu Anglie, polokouzelnické vesnice, kde má podle Dějin čar a kouzel domov mnoho kouzelnických rodin žijících vedle mudlů. 

Samotnou vilu, ačkoli vzhled i původní název evokují spíše chalupu, popisují jako nádherné, odlehlé místo s pozemkem porostlým limonkou (alespoň v knize), ve filmu k tomu měl dům na fasádě i střeše mušle a lastury, velmi příjemnou kuchyň se spoustou přirozeného světla, a částečně prosklenou střechou, originální okna a zjevně jde o dům, kam se pohodlně vejde velká rodina, protože měl k dispozici několik ložnic. A hlavně je to domov Billa a Fleur Weasleyových. 

Vilu postavili už někdy před osmdesátými, možná sedmdesátými lety minulého století, protože podle filmové verze sedmého dílu ji původně vlastnila teta Weasleyových a Molly s Arturem tam brávali své děti na prázdniny. Po jejich svatbě 1. 8. 1997 se tam ovšem nastěhovali Bill Weasley se svou manželkou Fleur rozenou Delacoure a nedlouho poté k nim na pár týdnů přibyl i Billův bratr Ron. Ten totiž na podzim téhož roku utekl od svých přátel Harryho Pottera a Hermiony Grangerové během hledání Voldemortových viteálů, když už mezi nimi až příliš narostly neshody a frustrace, a zamířil právě k Billovi. Ten nesouhlasil s tím, co udělal, ale nepředhazoval mu opuštění přátel, protože Ron toho stejně litoval, a neprozradil to ani zbytku rodiny. A Ron se potom v prosinci stejně k misi vrátil. 

Další rozruch se kolem vily děl kolem velikonoc dalšího roku. Tehdy totiž Rona, Harryho a Hermionu zajali lapkové a dopravili je k Malfoyovým, kde tehdy bylo ústředí smrtijedů. Takže smrtijedi zjistili, že Ron ve skutečnosti není doma s vážnou kropenatkou, ale že Weasleyovi, byť nepřímo, pomáhají Harrymu, tehdy nepříteli režimu, a tak pro ně začalo být příliš nebezpečné se ukazovat na veřejnosti a chodit dál do práce. Zajistili proto své domy fideliovým zaklínadlem, aby se tam nemohl dostat nikdo nepovolaný, a možná právě tehdy Bill takto začaroval i lasturovou vilu a stal se strážcem tajemství, tedy tím, kdo mohl pro ostatní učinit schovaný dům viditelným. Udělal tak z ní bezpečné útočiště jak pro svou rodinu, tak pro případné členy Fénixova řádu. Například tam bez obav jednou dorazil Remus Lupin, aby se pochlubil, že má se svou manželkou Nymfadorou Tonksovou syna.

Kromě toho se ale Harry, Ron a Hermiona brzy ze zajetí dostali díky domácímu skřítkovi Dobbymu, který je z panství Malfoyových přenesl právě do lasturové vily, bohužel těsně před svou smrtí. Tak na kraj zahrady přibyl ještě malý hrob a náhrobek s nápisem Zde leží Dobby, svobodný skřítek. 

Poté všichni uprchlíci, tedy mučená Hermiona, Ron, Harry, těžce zraněný Ollivander a skřet Griphook, Lenka Láskorádová a Dean Thomas ve vile zůstávali, dokud se nezotavili v péči Fleur, a Harry, Ron a Hermiona tam s Griphookovou pomocí naplánovali vloupání ke Gringottových, kde se měl v jednom z trezorů schovávat viteál. 

A protože všechny tyto události včetně rychle následující rozhodující bitvy s Voldemortem Fleur a Bill přežili, zůstali ve vile bydlet i nadále a vychovávali tam jejich tři děti, Victorii, Dominique a Louise. 

Žádné komentáře:

Okomentovat