9. 4. 2021

Polovid

Polovid (demiguise) je kouzelný tvor podobný nejvíc ze všeho opici nebo lenochodovi s hnědýma očima měnícíma se na modré ve chvíli, kdy předpovídá budoucnost, a dlouhou stříbrnou srstí. Přirozeně se vyskytuje na Dálném východě, uměle ale může být chován i jinde. A přestože je to mírný býložravec, byl zařazen ministerstvem kouzel do kategorie XXXX klasifikace kouzelných tvorů, tedy mezi nebezpečné, které vyžadují zvláštní znalosti. V případě polovida ne kvůli nebezpečí, ale právě proto, že ho dokáže chytit jen velmi zkušený kouzelník (i když Mlok Scamander tvrdil, že když polovida někdo vyprovokuje, může kousat).

Je tomu tak proto, že polovid se dokáže zneviditelnit, což je důvod, proč je jeho srst velice žádaná. Používá se pro neviditelné pláště - ačkoli plášť z takové srsti se nakonec obnosí a začne být zase viditelný. A také proto, že, jak bylo naznačeno, dokáže vidět bezprostřední budoucnost. Takže jen kouzelníci a čarodějky zvláště trénování k chycení polovida dokáží toto zvíře vůbec vidět, natož chytit. K tomu přitom mají jedinou možnost, udělat něco zcela nepředvídatelného. 

zdroj

I přes tyto překážky však vůbec není vyloučené polovida chytit. Dokonce ani není nemožné ho ochočit, jednoho takového vlastnil i magizoolog Mlok Scamander. Pojmenoval ho Dugalík (Dougal v originále) a cestoval s ním i s celým svým magicky ukrytým zvěřincem do New Yorku v roce 1926. Bohužel mu tehdy ale utekl jako několik dalších tvorů, což mu způsobilo nemalé potíže, než je včetně Dugalíka zase pochytal. 

Ještě dlouho předtím, někdy kolem roku 1620, se ovšem polovid dostal do Severní Ameriky za horších okolností. Tehdy se ho tam pokusil propašovat Phineas Fletcher, který s pomocí jeho srsti chtěl začít vyrábět neviditelné pláště. Jenže mu utekl a rozmnožil se s ghúlem. A tak vznikl první stínoďas.

1 komentář: