5. 3. 2021

Zobí ulice 4

Zobí ulice (Privet drive) je ulice v městečku Kvikálkov (Little Whinging) v hrabství Surrey v jihovýchodní Anglii, kde stojí spousta téměř totožných předměstských britských domů pro upjatou vyšší střední třídu, jako ředitele obchodní společnosti Vernona Dursleyho. Ostatně už její název privet pochází z názvu keře používaného často jako živý plot na předměstích, může znamenat i zákaz a také nejspíš odkazuje na slovo private, protože se takoví exekutivci, kteří rozhodně nechtějí přijít o pověst, vždy vše snažili udržet v naprostém soukromí. A právě proto je nakonec jeden z domů, číslo 4, přece jen něčím neobvyklý.

Jedná se o dvoupodlažní dům s předzahrádkou a zahradou, ve filmech o řadovku. Na předzahrádce tam rostly kalokvěty a macešky, ve filmech další keříky, zahrada byla středně velká, úhledná, se smaragdově zelenou trávou, velkým stromem u plotu, záhony růží u zadních dveří a s malými květináči pověšenými z lucerny nade dveřmi. Také na ní stál malý dřevník, terasa a nejspíš i skleníky.

Vnitřek domu pak byl udržovaný ve stejné absolutní čistotě a dokonalosti jako zahrada. V přízemí se nacházel obývací pokoj, jídelna, kuchyně a přístěnek pod schody. 

Obývací pokoj byl vyzdobený v pastelových barvách béžové, lososově růžové a broskvové, nejspíš na přání Petunie Dursleyové, a měl krb. Není známo, zda byl po nastěhování Dursleyových vůbec funkční, nebo ho zabarikádovali a instalovali před něj elektrický krb až potom (jen v prvním filmu jím prolétávaly dopisy), v každém případě se nedal používat, což ve čtvrtém díle způsobilo závažný problém. Artur Weasley ho totiž neoficiálně napojil na kouzelnickou letaxovou síť, aby jím mohl vyzvednout Harryho Pottera. Jenže nevěděl, že se jím projít nedá, v krbu uvízl i se svými syny, a nakonec zdemoloval nejen krb, ale i část obýváku. Naštěstí, přestože Dursleyovy zanechal v šoku a prohloubil jejich nenávist ke kouzelníkům, škody před odchodem zase magicky napravil. 

Kuchyně zase byla plná moderních přístrojů bez poskvrnky, byla v ní širokoúhlá televize a celá byla laděna do růžové a bílé, zatímco v jídelně u ní stál velký stůl. Přístěnek pod schody byl oproti tomu plný pavouků a tak tak velký pro mladého chlapce, a právě tam spal kouzelník Harry do svých jedenáctých narozenin. Když ale dorazil první soví dopis z Bradavic adresovaný panu Harrymu Potterovi, přístěnek pod schody, Vernon se patrně vyděsil, že kouzelníci ví, jak s Harrym zachází, a přestěhoval ho do nejmenší ložnice

Ta se nacházela v patře a stála v ní postel, stůl a skříň, kde schovával svůj školní kufr, když trávil čas v Zobí ulici. Byly v ní také knihy, zřejmě po Dudleym, které nikdo nečetl, a některé staré Dudleyho hračky, nepoužívané a rozbité. Ve druhém díle také Vernon do dveří instaloval kočičí dvířka, aby Harryho mohl držet zamčeného v pokoji, když zjistil, že si nesmí cestu ven a do školy zajistit kouzly, a dvířky mu dovnitř strkali jídlo. Tehdy také na okno přimontoval mříž, ale tu po třech dnech vytrhli Fred a George Weasleyovi, když Harryho vytáhli ven. Je pravděpodobné, že po pádu Voldemorta, kdy Dursleyovi mohli s domem opět volně nakládat a kdy už nehrozilo, že se do něj Harry vrátí, byla odstraněna i dvířka. Dále byla v patře ložnice Dursleyových, ložnice Dudleyho Dursleyho a alespoň jedna koupelna. 

zdroj

To všechno tedy alespoň v letech 1977 - 1997. V roce 1977 se do domu po svatbě nastěhovali Vernon a Petunie Dursleyovi. V roce 1980 se jim narodil syn Dudley a v roce 1981 jim Albus Brumbál ke dveřím doručil jejich ročního synovce Harryho po vraždě jeho rodičů. Rovněž využil ochranu proti černé magii a Voldemortovi, kterou Harrymu nevědomky poskytla jeho matka, když se místo něj obětovala, a začaroval dům tak, že dokud ho Harry mohl nazývat domovem a dokud v něm jako nezletilý alespoň občas pobýval, nemohli se dovnitř dostat smrtijedi ani Voldemort. 

Pár dní předtím, než přestala působit, tedy před Harryho sedmnáctými narozeninami v červenci 1997, proto Fénixův řád bojující proti Voldemortovi učinil nutná opatření. Zajistili Dursleyovým přestěhování do bezpečného domu a Harryho odvezli do domu Weasleyových. Což sice Vernon v hloubi duše chápal, rozuměl nebezpečí, jaké jim všem hrozilo od Voldemorta, ale patrně v zoufalství a kvůli zapletení do nenáviděného kouzelnického světa se nějakou dobu snažil udržet příčetnost domněnkou, že je to jen velký podvod, aby se domu mohl zmocnit Harry. Ten o něj nicméně zájem neměl a už nikdy se do něj nevrátil. Není ani známo, zda se do něj po konci kouzelnické války a smrti Voldemorta vrátili alespoň Dursleyovi, nebo Dudley po vlastní svatbě s vlastní rodinou, nebo zda v něm nyní vůbec někdo žije. 

Žádné komentáře:

Okomentovat