31. 3. 2021

Zamykací kouzlo

Zamykací kouzlo (Locking Spell) je kouzelná formule, jež překvapivě slouží k zamykání dveří, a to tak, že zabrání, aby je někdo manuálně otevřel. K tomu bude potřebovat klíč a nebo odemykací kouzlo alohomora. Vyučuje se v prvním ročníku, respektive je zahrnuto v Příručce kouzelných slov a zaklínadel pro první ročník, ačkoli jsme ho poprvé viděli použít až v pátém díle.

Tehdy ho používali Hermiona Grangerová, Harry Potter, Lenka Láskorádová a Neville Longbottom na odboru záhad ministerstva kouzel, když se snažili zbavit během bitvy pronásledujících smrtijedů. Nedlouho poté ho zase použil například Severus Snape, aby zamkl dveře, přes které se Peter Pettigrew snažil odposlouchávat jeho rozhovor s Narcissou Malfoyovou a Bellatrix Lestrangeovou o úkolech, jaké uložil Voldemort Dracu Malfoyovi. Rovněž jím také v následujícím roce po povýšení na ředitele zapečetil svou starou kancelář. Nebo ho také ještě na začátku šestého dílu použil Rufus Brousek na dveře kanceláře mudlovského ministerského předsedy, aby je nikdo nerušil při rozhovoru o událostech v kouzelnickém světě, kde svou moc naplno začal projevovat Voldemort. A protože v některých případech šlo o neverbální užití, je to kouzlo, které lze snadno použít bez vyslovení jeho formule.

Ta zní colloportus, což je složené z collo pocházející z latinského colligo (svázat dohromady) nebo řeckého collo (lepit) a latinského portus znamenajícího dveře.

zdroj


Žádné komentáře:

Okomentovat