18. 1. 2021

Létající koberec

zdroj

Létající nebo též kouzelný koberec (Flying, Magic Carpet) je obyčejný koberec očarovaný tak, že létá. V podstatě se tedy jedná o jeden z prostředků kouzelnické přepravy. Je to přitom velice pohodlná přeprava, na koberec se snadno vejde víc lidí a zavazadel, není potřeba používat žádné polštářové ani jiné kouzlo pro větší pohodlí, jen jako u košťat musí každý myslet na zvláštní ochranu proti zimě, větru nebo dešti. Přesto ale není používaný všude. A zatímco přenášedla, přemisťování a létání na košťatech bojují s mudlovským světem kvůli utajování, létající koberce jsou v Evropě problém z trochu jiného důvodu.

Používají se hlavně v Asii, nejvíce v Indii, Pákistánu, Bangladéši, Íránu a Mongolsku, a kdysi se jimi létalo i nad Evropou včetně Velké Británie. Poté je ale britské ministerstvo kouzel zařadilo do soupisu zakázaných kouzelných předmětů, když je definovalo jako mudovský výtvor, které je zakázáno očarovávat. Je tedy nelegální koberce očarovávat nebo na nich létat, tedy ani není možné dovézt je z jiných zemí, kde jsou stále povolené. 

Není jasné, kdy tyto předpisy týkající se koberců vznikly, ale není to příliš dávno. Ještě například dědeček Bartyho Skrka vlastnil dvanáctimístný koberec Axminster, drahý, barevný, vzorovaný a velmi kvalitní, a to legálně. Také se na nich měl podílet Artur Weasley jako zaměstnanec oddělení pro zneužívání mudlovských výtvorů, který na ministerstvu pracoval ještě před začátkem ságy. 

Což se samozřejmě mnohým nelíbí. Obchodník Ali Bašír například Artura několikrát kontaktoval a snažil se ho přesvědčit ke zrušení zákazu, protože měl za to, že i přes větší oblibu košťat by se ve Velké Británii našel trh pro rodinnou přepravu na kobercích a chtěl je dovážet. Artur ale opakovaně odmítal kvůli zařazení koberců mezi mudlovské předměty a Ali se nakonec pokusil koberce do země propašovat a byl zadržen. A společnost Black Carp Co. dokonce tvrdila, že odbor pro kouzelnou přepravu jejich značku, která slibuje bezpečí a pohodlí při letu na černých, stoprocentně perských kobercích, doporučil. Což se ovšem nepodařilo ověřit, ministerstvo nejspíš nemá v úmyslu ze zákazu slevit.

Na druhou stranu, protože koberce nejsou nelegální po celém světě, existuje i část britské společnosti, která na nich vydělává. Jedná se o některé kouzelnické cestovní kanceláře, které nabízejí pronájem koberců. Například agenti cestovní kanceláře Globus Mundi nabízeli pronájem různých druhů koberců pro cesty do zemí, kde se na nich létat smí.

2 komentáře:

  1. To jsem si vůbec nevšiml, že ve světě Harryho Pottera jsou kouzelné koberce a to jsem si myslel, že zrovna dopravní prostředky mám docela zmapované. Kde se to přesně objevuje, zmínka o nich? To mě zajímá, kde jsem to přehlédl, nebo je to možná věc, kterou ani neznám. Děkuji vám za odpověď! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké krátké zmínky jsou myslím někde v první půlce ságy (o dědečkovi Bartyho Skrka se určitě mluví ve čtvrtém díle), ale hlavně o nich mluví Famfrpál v průběhu věků a samozřejmě Pottermore, to svět o takové nepodstatné detaily rozšiřuje nejvíc.

      Vymazat