19. 1. 2021

Troll

Troll je kouzelný tvor, respektive je to obecné označení pro rod zvaný latinsky Troglodytarum. Je nejspíš příbuzný s yetim a žije po Evropě, kam se rozšířil ze Skandinávie. Norský famfrpálový tým dokonce míval trolla jako svého maskota, ale jen do roku 2014. Tehdy si totiž na zápas během mistrovství světa ve famfrpálu přivedli místo trollů kouzelného hada selmu, načež ten se porval s fijijským maskotem dukuwaqou a vše se vyvinulo v nepěkný incident. 

zdroj

Nicméně obecně o všech druzích trollů platí, že jsou podobní výškou i stavbou těla obrům. Váží přibližně tunu, mají nepříjemný zápach, který je také přitahuje, jsou masožravci (rádi jedí ryby, jsou schopni pozřít i člověka a nezáleží jim, jak jídlo jedí nebo zda je syrové), jejich kůže může mít různou pobledlou barvu a obvykle mají dva prsty s obrovskými nehty na nohou. K tomu mají vlastní primitivní magii, ale není známo, jak ji používají. Vlastně jsou o ní celkově pochyby, protože učebnice Fantastická zvířata a kde je najít tvrdí, že žádnou moc nemají, ale informace z W.O.M.B.A.T., testů základní kouzelnické úrovně přístupných mudlům, a knihy Divokniha: Kniha kouzel, uvádí, že stejně jako ježibaby primitivní magií vládnou. Jsou rovněž agresivní, neodhadnutelní, velice silní a velice málo inteligentní, dokonce prý ještě méně než obři. Vlastně je provází taková pověst totální hlouposti, že na stupnici hodnocení používané v Bradavické škole je nejnižší známka T jako troll. 

To se odráží i v jejich kultuře. Jejich jazyk prý obsahuje jen jednoduché vrčení, které rozšifrují jen ostatní trollové, i když odborník na jazyky, jakým byl třeba Barty Skrk, jim může rozumět. Naopak trollové rozumí lidem jen velmi omezeně a jen ti nejchytřejší s nimi mohou komunikovat dostatečně na to, aby s nimi spolupracovali. Takoví pak mohou podstupovat výcvik na bezpečnostní trolly, jemuž se lze profesionálně věnovat, a zjevně se věří, že to stačí na přípravu trollů na společnost lidí. Až natolik, že je Albus Brumbál ve třetím knižním díle dokonce najal ke střežení obrazu Buclaté dámy po útoku Siriuse Blacka v Bradavicích, aniž by došlo k nějakému incidentu mezi nimi a studenty. Prý si je jen nepřátelsky měřili pohledem a rádi si poměřovali velikost svých kyjů. Nicméně se jim musí věnovat kouzelník s velkou trpělivostí a velkým nadáním. Třeba Quirinus Quirrell měl talent pro komunikaci s trolly a dokázal jednoho z nich v prvním díle vypustit do Bradavické školy, když se snažil ukrást kámen mudrců (v knize navíc jednoho trolla použil i coby svůj způsob ochrany kamene, když byl požádán, aby k tomu připojil své síly). Jinak se o jejich společenství moc neví, jen se ukázalo po ohledání zranění mnohých mečorohů, že horští trollové se je někdy snaží zkrotit a jezdit na nich. Což se mečorohům vůbec nelíbí.

  • Horský troll

Jedním z druhů trollů jsou tedy zmínění horští trollové, Troglodytarum alpinum. Jsou největší druh, váží přes tunu a průměrný dospělý měří až 3,7 m. Mají tlustou, světle šedou kůži, ploché nohy, plešatou malou hlavu na obrovském těle, nosí vesty a používají obrovské kyje. Jak jejich název napovídá, žijí v horském prostředí a jsou vůbec nejkrutější. Právě je proto použil profesor Quirrell v prvním díle a právě oni jsou příčinou ohrožení mečorohů. I když některým se podaří je osedlat a například v srpnu 2020 projíždělo několik trollů na mečorozích skrz Maďarsko. Kromě toho pro ně ale našli kouzelníci i využití - mají vousy či chlupy na obličeji, které mají kouzelné vlastnosti a dají se použít jako jádro hůlky. Jen je takové považováno za podřadné, zejména v poměru k prvotřídním perům fénixe, žíním jednorožce a blánám z dračího srdce.

  • Lesní troll

Lesní trollové, Troglodytarum sylvaticum, jsou menší než jejich horští příbuzní a jsou více uzpůsobení ke splynutí se zalesněnou krajinou, která je jejich domovem. Mají světle zelenou kůži, někteří řídké zelené nebo hnědé vlasy. A stejně jako mnoho jiných kouzelných zvířat žijí i v Zapovězeném lese, kde byli spatřeni, jak křičí a bručí na každého, kdo se jim připlete do cesty. 

  • Říční troll
Říční trollové jsou často k nalezení pod mosty nebo v řekách. Jsou také o něco menší než horští trollové, mají krátké nohy, k tomu mají fialovou nebo načervenalou kůži, růžky a jsou porostlí tmavými chlupy. Jsou často terčem lovců a byl zaznamenán i případ, kdy byl říční troll použit jako překážka v soutěži. Šlo o Turnaj kouzelnických škol v lektvarech, který se konal v očarované zahradě a účastníci měli předvést své schopnosti překonáváním překážek za použití lektvarů. Během jednoho ročníku se tam utkali mimo jiné i Bradavický student a student z Mahoutokoro v Japonsku, který dokázal přeběhnout most se spícím trollem. Jenže ho probudil a bradavický šampion byl nucen se s ním vypořádat. Chytil proto rybu, natřel ji zmenšovacím dryákem a nechal trolla, aby rybu snědl, zmenšil se a stal se neškodným. Nutno podotknout, že následně právě tento student turnaj vyhrál.
  • Troll z Nadroj
Trollové z Nadroj jsou velmi podobní horským trollům, ale na rozdíl od nich mají ohromné ruce s neproporčně obrovsky dlouhými prsty s drápy a rohové výrůstky na nohou. Jsou ale téměř stejně velcí a rovněž používají kyje. Není o nich známo víc, ani zda Nadroj má odkazovat na jejich původní vlast nebo jiné místo, ví se pouze, že autorsky vychází ze jména Jordan psaného pozpátku a nejspíš odkazuje na Jordana Crocketta, který se podílel na natáčení třetího dílu.

    Ministerstvo kouzel je všechny zařadilo do kategorie XXXX své klasifikace kouzelných zvířat, tedy mezi nebezpečné, s nimiž si zkušený kouzelník poradí. Nejsou tedy kouzelnými osobami, přestože jsou zjevně humanoidní, ale zvířaty. Ne kvůli jejich malé inteligenci, jsou to stále vnímavé bytosti schopné ovládat zbraně, oblékat se a pokoušet se domestikovat jiná zvířata, tedy v podstatě mohou odpovídat kultuře doby kamenné. Ale proto, že nedokázali porozumět zákonům kouzelnického světa a jejich agrese je činí neschopnými fungovat ve společnosti (s výjimkou bezpečnostních trollů). Což přináší více omezení než pro ty, kteří osobami zůstali. Což mnozí vítají kvůli nebezpečnosti trollů, třeba Artemius Lawson v 90. letech požadoval ještě přísnější omezení. Byl toho názoru, že není dobře nechat je volně se pohybovat, protože váží tunu, ale mají malý mozek, a tak mohou napáchat mnoho škod. A jiní se zase aktivně účastní nebo účastnili lovu trollů, třeba rodina Blacků měla z nohy trolla vyrobený stojan na deštníky. A samozřejmě existují částeční trollové, tedy potomci trollů a lidí. Neptejte se.

    Na druhou stranu se to nelíbí všem. První Nejvyšší předseda Mezinárodního sdružení kouzelníků, Pierre Bonaccord, chtěl trollům vybojovat práva a zastavit jejich lov, ale v Lichtenštejnsku tehdy způsobovala problémy skupina horských trollů, a tak tato země oponovala Bonaccordovu jmenování, odmítla se sdružení zúčastnit a Bonaccord nakonec musel ze svých návrhů ustoupit. Od té doby se o to nikdo už znovu významně nepokusil.

    zdroj

    Trollové ovšem zdaleka nejsou jen tvorové ze světa Harryho Pottera. Původně pochází ze skutečné skandinávské mytologie, kde ale bývali i popisováni téměř jako lidé, nejstarší norské zdroje tvrdí, že žijí ve skalách, horách a jeskyních v malých rodinách. Později se z nich staly samostatné bytosti a vlivem kulturního vývoje získali další charakteristiky, jako že jsou nebezpeční, oškliví, hloupí, nekřtění, i když stále se daly najít i pověsti o trollech, kteří vypadají a chovají se jako lidé. S postupem času ale převládl ten druhý, horší popis, využitý i v sáze. Ovšem s jednou výjimkou, původně měl ve skutečné mytologii trolly, obdobně jako v Hobitovi, měnit sluneční svit na kámen. 

    Žádné komentáře:

    Okomentovat