17. 1. 2021

Kouzlo na zapuzení mudlů

Kouzlo na zapuzení mudlů (Muggle-Repelling Charm) je kouzelná formule se zcela jednoznačným účelem. Brání mudlům, aby spatřili nebo vstoupili do ohraničené oblasti a tak se nečekaně setkali obvykle s magií. Nebrání jim v tom však fyzicky, ale každou nemagickou osobu nutí vzpomenout si, že musí něco neodkladně vyřídit a ihned odejít. Což sice nemusí vždy fungovat stoprocentně, ale obvykle se také používá v kombinaci s dalšími ochrannými kouzly, mezi která patří.

Formule zní repello mudletum, v originále repello muggletum. Skládá se tedy ze slov repello znamenajícího odhánět a mudla/muggle. Vynalezli ho proto zjevně kouzelníci nebo čarodějky z Velké Británie, protože právě tam nazývají nemagický lid "muggles" čili mudlové. 

Tímto kouzlem jsou například slavně chráněny Bradavice, i když není vyloučeno, že z nich může ředitel nebo pověřená osoba kouzlo sejmout. Alespoň Tom Rojvol Raddle v pátém ročníku tvrdil Rubeusi Hagridovi po smrti Uršuly Warrenové, že její rodiče jsou na cestě pro její tělo, ovšem její rodiče byli mudlové. Buď pro ně tedy byla zajištěna výjimka a kouzlo dočasně zrušeno, nebo Tom coby pravý vrah lhal, aby Hagridovi ještě víc ublížil. 

Dále jsou tímto kouzlem nejspíš zabezpečeny i hostinec Děravý kotel a Nemocnice svatého Munga, Kruvalský zámek, není vyloučeno, že i dům číslo 12 na Grimmauldově náměstí. Prý se používají i na rezervace určené pro některé kouzelnická zvířata, i když s tím má kolidovat schopnost některých tvorů jako jsou kelpie kouzlo narušovat, protože tito tvorové už ze své podstaty lákají lidi, bez ohledu na to, zda ovládají magii nebo ne, do svých tenat. 

A lze použít i dočasně, bylo například jedno ze zásadních kouzel chránící famfrpálový stadion během mistrovství světa ve famfrpálu ve čtvrtém díle, nebo ho používala Hermiona Grangerová při ochraně tábořišť během lovu na viteály v sedmém díle. 

Žádné komentáře:

Okomentovat