2. 12. 2020

Kanáří piškoty

zdroj
Kanáří piškoty, canary creams v originále, vlastně nejsou tak docela obvyklé kouzelnické jídlo. Jsou totiž jednou z vtipných pochoutek, které vynalezli Fred a George Weasleyovi, a po prodeji během svých studií od roku 1994 je zařadili i do sortimentu jejich obchodu Kratochvilné kouzelnické kejkle, kde stojí jeden 7 srpců.

Jde vlastně o sušenku, která vypadá a chutná jako obyčejná a ve Velké Británii velmi oblíbená sladkost - piškoty s vaječným krémem. Jenže jakmile ji někdo sní, přemění se do velkého kanára. Naštěstí jen na minutu, protože pak začne rychle pelichat a vrátí se do své původní podoby. 

V knize jsme mohli tyto piškoty vidět ve čtvrtém díle, kdy jednu snědl Neville Longbottom při oslavě po porážce maďarského trnoocasého draka Harrym Potterem v prvním úkolu Turnaje tří kouzelnických škol. Tehdy u sebe měli Weasleyovi zásobu různých cukrovinek, a když Fred nabízel Hermioně Grangerové nějaké neočarované, poznamenal, že se ostatních nemusí bát, protože začarovali jen piškoty. Nevilla, který si v té chvíli do jednoho kousl, to vyděsilo, načež se ho snažili uklidnit, že si Fred dělal legraci. Ale jak se brzy ukázalo, legrace to nebyla a z Nevilla se na chvilku stal velký kanárek.

Žádné komentáře:

Okomentovat