16. 11. 2020

Poutací kouzlo

Poutací kouzlo, v originále incarcerous spell, vyvolává silné provazy nebo lana, která svážou cokoli, na co hůlkou ukazuje ten, kdo kouzlo vyslal. Používá se pro něj formule incarcerous, nejspíše pocházející z latinského incarcerus znamenajícího uvěznit, ale do češtiny byla přeložena jako "pouta na tebe!" 

Existuje pak kromě překladu ještě malý rozpor mezi knihami a filmy, protože zatímco v knihách je výsledek popisován jako provazy obtážející se kolem těla, v sedmém filmu lapka spoutal pravděpodobně tímto kouzlem Rona Weasleyho řetězy, stejně jako v osmém filmu Harry vyslal řetězy na nejmenovaného smrtijeda, a to dokonce za doprovodu velkého oranžového záblesku. 

zdroj

A ačkoli je to docela často používané kouzlo, vůbec není jednoduché. Jedná se o pokročilé odvětví přeměňování zaměřující se na vyvolávání předmětů z ničeho, což je náplň výuky až posledních ročníků po složení zkoušky NKÚ.

Není proto divu, že z příkladů, kdy ho v sáze někdo použil, jde uvést hlavně dospělé kouzelníky. Byl to třeba v prvním díle Quirinus Quirrell na Harryho Pottera, ve třetím díle Severus Snape na Remuse Lupina a Siriuse Blacka a poté Lupin na Petera Pettigrewa, ve čtvrtém díle zase Peter na Harryho při neslavné scéně na hřbitově v Malém Visánku, a poté Albus Brumbál na zajatého Bartyho Skrka Jr., v pátém díle velice neslavně Dolores Umbridgeová na kentaura Magoriana, v šestém díle už ho zvládl i Harry, když se pokoušel odehrnat neživé, nebo v sedmém Antonín Dolohov na Rona Weasleyho. Ale zejména při bitvách bylo používané mnohem častěji. 

Žádné komentáře:

Okomentovat