19. 7. 2020

Zvětšovací kouzlo

Zvětšovací kouzlo (v originále extension charm) je kouzelná formule, která dokáže zvětšit objem očarovávaného předmětu, aniž by se to odrazilo na jeho vnějších rozměrech. Tedy zvýší kapacitu místa uvnitř a zároveň zlehčí jeho obsah tak, aby předmět nevážil víc než dosud. Zní capacious extremis, kdy capacious je anglicky prostorný odvoznezé od latinského capax - kapacita, a extremis je stupňovaný latinský extrēmus, tedy nejkrajnější, maximální, nejvyšší stupeň. 

Toto kouzlo má přitom ještě jeden doprovodný účinek, a to, že samo sebe dokáže skrýt, takže je jeho použití nedetekovatelné. Kromě kouzelníka, který ho vyslal, a těch, kterým jeho použití prozradil, ho nedokáže nikdo odhalit, ani když právě jeho účinky zažívá. Teoreticky by tedy bylo možné nejen při řádném použití kouzla ubytovat stovky kouzelníků i v malých prostorách, ale nezjistitelně vytvořit soukromé světy v malé trhlině toho reálného - jeho limity, kromě limitů určených schopnostmi kouzelníka, totiž nejsou známé. 

zdroj

Je to ovšem velice náročná, pokročila magie, a formálně její užití kontroluje ministerstvo. Lze s ní snadno porušit mezinárodní zákon o utajení kouzel, tudíž byl vydán zákaz použití kouzla pro soukromé účely. S pomocí neodhalitelného zvětšovacího kouzla se tak mohly vyrábět jen předměty schválené předem příslušným odborem ministerstva kouzel a mezi ně patří například kufry pro bradavické studenty, rodinné stany či ministerská služební auta. 

Neznamená to však, že ho tajně kouzelníci nepoužívají. Například Mlok Scamander ho použil na svůj kufřík, který uvnitř kouzleně zvětšil tak, že se mu do něj vešel celý dům a přírodní výběhy pro mnoho kouzelných zvířat posbíraných během cest po světě. Artur Weasley ho zase použil na svůj automobil ford anglia, aby v něm mohl převážet celou svou velkou rodinou i se zavazadly. Ale protože o tom nikomu neřekl, jeho manželka Molly si myslela, že je zevnitř větší než vypadá už z mudlovské výroby. Ani Harry Potter toto kouzlo nevycítil, došlo mu, že auto logicky musí být kouzelně zvětšené, jen proto, že žil mezi mudly a limity dopravních prostředků znal.

zdroj

Dále ho použil Mundungus Fletcher rovněž na auto, které v roce 1995 ukradl, aby přepravil Weasleyovy a jejich společníky do nemocnice U Svatého Munga na návštěvu za zraněným Arturem. A nejslavněji ho nejspíš použila Hermiona Grangerová na svou korálkovou kabelku, aby se do ní vešly veškeré ohromné zásoby, jež považovala nezbytné na cestu za hledáním viteálů v posledním díle. A to včetně oblečení do všech období, peněz, lektvarů, knih, stanů, kuchyňského vybavení a podobně. Právě na ní je vidět, že kouzlo zajišťuje nezměněnou hmotnost předmětu, protože ač to kolikrát znělo, že v kabelce se sesypalo něco velice těžkého, nevážila víc než látková taška. 

Žádné komentáře:

Okomentovat