5. 9. 2020

Vstupní síň

Vstupní síň je první místo interiéru Bradavického hradu, které uvidí každý, kdo do něj řádně vstoupí hlavní branou. Není příliš velká, ale zato impozantní.

zdroj

Nachází se v přízemí hradu a vchází se do ní velkou dubovou bránou. Proti ní se nachází známé mramorové schodiště vedoucí do útrob hradu, po pravé straně je dvojitá brána vedoucí do Velké síně (ve filmech docházelo často ke změnám), nalevo zase schodiště do sklepní chodby pojmenované Křiklanovy schody po Horáciu Křiklanovi a dveře do chodby, v níž se mimo jiné nachází učebna č. 11. Z dalších míst potom vede vchod do dalších přízemních chodeb. Rovněž se z ní lze dostat do kuchyně a do Mrzimorské společenské místnosti.

Přestože jde tedy pouze o vstupní síň, neznamená to, že je prázdná. Je v ní přístavek, v němž profesorka McGonagallová každoročně na začátku školního roku promlouvá k prvňákům před zařazováním a seznamuje je s chodem Bradavic. Rovněž je v ní přístěnek na košťata, kde Rita Holoubková ve čtvrtém díle přinutila Harryho Pottera k nepříjemnému interview. Také jsou tam přesýpací hodiny ukazující udělené body každé ze školních kolejí a během Turnaje tří kouzelnických škol v ní byl umístěn ohnivý pohár.

V prvních dvou filmech a následně v pátém a šestém v ní byla i zlatá socha bradavického architekta, a to před oknem naproti schodům, kde stál mezi čtyřmi kolejními zvířaty a držel model hradu. Šlo o nepojmenovaného kouzelníka žijícího ke konci prvního tisíciletí, který stvořil plány Bradavického hradu společně se zakladatelkou Rowenou z Havraspáru.

Žádné komentáře:

Okomentovat