26. 3. 2020

Kouzelnické oblečení

V knize je oblečení kouzelníků jednoduché. Nosí hábity. Všichni, kteří se nepohybují mezi mudly a nepotřebují s nimi splynout. Všichni. I studenti. Hábity. Ne pláště. Vlastně se podívejte na Brumbála, to nosí. Jen méně barevné. Sice ti, kteří chtějí být nenápadní a jdou mezi mudly, nebo ti, kteří mají s mudly své zkušenosti a zejména ve volném čase zkouší preferovat jejich oblečení, můžou být viděni v kalhotách a svetru. A rozhodně nejde popřít, že do sychravého počasí a zimy nosí i kouzelníci svetry a kabáty. Ovšem při formálních příležitostech, ve škole a do kouzelnické práce nosí zkrátka hábity. Je to prostě úplně jiný svět s úplně jinými pravidly. Ale ve filmu? Tam se to nějak nepovedlo.

Knižní společenský hábit
zdroj
První díl byl celkem v pořádku a tak měly Bradavice vypadat. Studenti v černých hábitech, profesoři ve vlastních hábitech dle svých preferencí. Pravda, sounáležitost s kolejí měli dávat najevo spíš doplňky. Základem byl pořád černý hábit. Ostatně, máme i známý popis plášťů, který zní černé se stříbrnými sponami, žádné znaky nebo barvy kolejí - což dává smysl, vždyť v prvním ročníku nikdo neví, do jaké koleje bude patřit, a těžko pak dodatečně rychle shánět a našívat. Nikdo se neobtěžuje s na míru vyšívanými znaky. Ale nejen na famfrpál studenti snadno nosí připínatelné odznaky, šály, stuhy, ozdoby, knoflíky, ponožky, pásky v kolejních barvách, což myslím mohlo bohatě stačit. Ale je to jen drobnost a dobře, představím si Snapea, jak všem prvákům ve Zmijozelu přišívá hada. Opravdu z kopce to šlo až od druhého dílu.

V Bradavicích se nenosí džíny, mikiny a košile. To velká část kouzelníků ani nezná. Nenosí se ani uniforma. Školní uniforma sestávající z kalhot/sukně, košile, vesty a svetru v knize neexistuje. Je mudlovská. Školní uniforma je tam hábit a čapka. Natož večerní šaty odpovídající kulturnímu původu studenta. Jako sárí, čínské šaty se stojáčkem či rozevlátá francouzská róba. Na nóbl akce se nosí společenské hábity. Tečka. Však tak to škola v instrukcích také zvala.

Žádný kouzelnický školní hábit.
zdroj
A nejde jen o školu. Weasleyovi nenosí babkovské šaty a ošoupaný kabát. Nosí hábity. Ministerští kouzelníci nenosí old-fashion kostýmky a kvádra. Nosí hábity. A nemalá část z nich má ohromný problém splynout s mudly. Dokonce i pan Weasley se musel ptát Harryho, jestli vypadá jako mudla. Jiní ani nemají představu o rozlišení ženské a mužské mudlovské garderoby, což film také zapomněl. Zvláště kouzelníci, kteří žijí ve výhradně kouzelnické komunitě a o nic mudlovského se za mák nezajímají. Nevyužití tohoto faktu nás navíc trestuhodně připravilo o Archeiho, který má rád, když mu kolem franty pěkně fouká. Dává to jasně najevo, jak moc jsou kouzelníci odtrženi od mudlovské reality a jak ohromný je problém splynout. A je to jen malá kapka v moři problémů, které by se vynořily, kdyby se najednou mělo zrušit jejich utajení.

Protože ač se film pochopitelně snažil hlavně lahodit oku, ne, Bellatrix opravdu nenosí sexy gothic šaty a korzet, nosí hábit. Po Bradavicích se nikdo neprohání ve sportovních mikinách, zvláště, když zejména kouzelnické děti, které se nesetkávají s mudly, takové oblečení vůbec nemají. Rozhodně nehrozí, že by v kolejních místnostech posedávali studenti v tričku s nažehleným kolejním erbem, jak se také několikrát ukázalo. Možná by si takové vyrobil některý mudlovský kouzelník, ale rozhodně by je hromadně neposkytovala stará, konzervativní škola. Nebo že by dívky nosily sukýnky sotva ke kolenům. Zkrátka proto, že všichni nosí hábity.

Žádný kousek kouzelnického oblečení ve striktně kouzelnickém prostředí, aneb parta mudlů porušuje bradavické předpisy.
zdroj
Já chápu, proč to film udělal. Záplava černých hábitů možná fungovala v prvním díle, který měl navodit dětskou čarodějnickou atmosféru. Už od druhého se ale přikláněl víc k uniformám s černým pláštěm, ve třetím dávaly hlavní postavy přednost neformálnímu mudlovskému oblečení a od čtvrtého už se sotva kdo ukázal v opravdovém hábitu, spolu s tím, jak to stále více přestávala být pohádka. Akorát se mi zdá, že se tak snažili z Bradavic udělat atraktivní moderní střední školu v ujeté budově a potlačit, že to není svět diváků. Protože bez ohledu na to, v jaké zemi žijí, mají kouzelníci svou vlastní, odlišnou kulturu.Vlastní, odlišnou historii. Podle mě zrovna zcela jiné oblečení i poukazuje na to, jak mezi nimi nefunguje tak úplně rasismus a sexismus, ale jak se jejich diskriminace soustředí na čistotu krve. A jestli žena nebo muž, na tom moc nezáleželo, proto také před stovkami let, kdy v mudlovské historii je náhodná žena v čele oslavována, pro kouzelníky je to normální.

Navíc existují i často opakované zmínky, které i z "technického" hlediska dokazují, jak v knihách filmové oblečení opravdu nefunguje. Třeba ve filmu, když už někdo obleče i plášť, je to volný rozepnutý župan. Ovšem když je popisováno v knize, jak se ve škole oblékají, vždy si přetahují hábit přes hlavu, takže jsou buďto uzavřené, nebo se dají zapnout. A navíc nenosí kalhoty - nepotřebují je. Však si vzpomeňte, co se stalo, když James Potter otočil vzhůru nohama Severuse Snaepa v pátém ročníku - hábit mu sklouzl dolů a odhalil jeho spodky. Žádné kalhoty. A přestože někteří kouzelníci je nosí, není to považováno za kouzelnické oblečení, ale mudlovské.

Navíc mi i přijde škoda, že film zcela ignoroval ještě jednu důležitou věc. Dobře známé předpisy školy požadují po studentech, aby si také pořídili černý špičatý klobouk na každodenní nošení. V prvním filmu přitom měli klobouky jen ke zvláštním příležitostem a poté už nikdy. Jistě, všichni známe, jak je to ve filmech s pokrývkami hlavy, ale mělo jít o každodenní součást uniformy. Dokonce snad i s krempou, o které se v jednom díle text zmiňoval - i když nejspíš ne tak opulentní, jako nosí McGonagallová. Uznávám, klobouky jim ráda odpustím, to je pořád doplněk, ale hábit zůstává zásadním znakem odlišnosti kouzelníků a mudlů, jiné kultury, a jeho absence faktem poukazujícím na pokus odlišnost raději vymazat a udělat z toho intr. Jo, McGonagallová a Brumbál jsou vlastně jediní, kteří se oblékají jako knižní čarodějové.

Žádné komentáře:

Okomentovat