13. 6. 2016

Sasabonsam

zdroj
Sasabonsam, někdy též asanbosam nebo asasabonsam zmíněný už ve článku o upírech, je další z tvorů, jejichž matkou je sama noc. Je totiž příbuzný upírům, stejně jako oni se klasifikuje jako osoba a ne zvíře a jako nebezpečné stvoření zla a po nocích útočí na nevinné oběti, kterým saje krev, jíž se živí. Ovšem od upírů se trochu liší.

Jeho domovem je západní Afrika a zatímco upíři často vypadají jako vychrtlí lidé s tesáky, sasabonsamové mají dlouhé tenké nohy, železné zuby a drápy na nohou a žijí na stromech, z kterých útočí na lidi, často prý tak, že sedí na větvi a kývají nohama tak, aby jimi zachytili nic netušící oběť. A navíc se ani nelze shodnout na tom, zda jsou víc podobni upírům nebo obrům. Někde jsou totiž i popisovaní jako chlupatí a vlasatí s velkýma, krví podlitýma očima. Obě verze však mají značnou chuť na krev a železné zuby.

V samotné sáze Harryho Pottera se sice nikdy neukázali, ale je kupříkladu známo, že jsou maskoty nigerijského národního famfrpálového družstva. A když v roce 2014 došlo během mistrovství světa ve famfrpálu, jehož se Nigérie účastnila, k útokům maskotů, sasabonsamy pobláznilo ohromné množství prolité krve, a tak neváhali a připojili se. Což mělo docela vážné důsledky. Jamajský chytač Kquewanda Bailey omdlel v kritickém momentu jen pár vteřin předtím, než jeho protivník chytil zlatonku, a připravil tak svůj tým o vítězství. Nejprve si myslel, že to byl nějaký kouzelný zásah někoho z protihráčů, ale Mezinárodní sdružení kouzelnických famfrpálových výborů potvrdilo, že byl během zahajovací ceremonie pokousán sasabonsamem a to se projevilo během hry, takže nešlo o žádný faul. A protože šlo o zápasy, které se odehrávaly na konci školního roku 2014, dokonce i bradavická ošetřovatelka nechala vyvěsit nesmlouvavé upozornění, že se nebude zrovna mazlit s těmi studenty, kteří přijdou nakažení po kousnutí sasabonsamem.

A co se týče předobrazu těchto zvláštních kreatur, tak ten je v podstatě úplně stejný, jak se dostal do světa Harryho Pottera, a pochází především z Ghany, Slonovinového pobřeží a Toga.

Žádné komentáře:

Okomentovat