11. 9. 2015

Azkaban

zdroj
Azkabanská pevnost, vysoká kulatá nebo čtvercová věž (v pátém filmu zobrazena jako trojúhelníková, ale v knize nikdy blíže neurčená) byla postavena v 15. století na ostrově uprostřed Severního moře. Nikdy se neobjevuje na žádných mapách a věří se, že už při výstavbě byla použita ochranná kouzla zajišťující její nezakreslitelnost, nemožnost přemisťování a uvnitř mnohem větší prostor, než se zdá zvenku, podobně jako to provedl pan Weasley se svým automobilem pomocí nevystopovatelného rozšiřovacího kouzla ve druhém díle, což by nebylo překvapivé. Původně totiž sloužila jako domov černokněžníkovi Ekrizdisovi, který vábil mudly na ostrov, kde je mučil a vraždil. Teprve po jeho smrti uznalo kouzelnické společenství existenci ostrova, a protože byl zamořený mozkomory, zrůdami vysávajícími všechno štěstí z obětí, navrhovalo zničení pevnosti a zákaz vstupu. Nakonec ale k realizaci nedošlo ze strachu z pomsty mozkomorů a ostrova samotného, a tak ostrov zůstal dlouhé roky bez povšimnutí.

V roce 1692 ale vešel v platnost mezinárodní zákon o utajení, který prakticky znemožňoval používat malá kouzelnická vězení, v nichž bylo před mudly těžké utajit rány a divné zvuky, zápach a světla a navíc z nich odsouzenci ne příliš obtížně utíkali, a tak vznikly plány na stavbu specifického vězení pro kouzelníky na odlehlých Hebridských ostrovech. V roce 1718 byl pak ministrem kouzel zvolen Damocles Rowle a právě on přišel s nápadem využití Azkabanu místo nové stavby a mozkomorů jako strážců, na nichž by ministerstvo ušetřilo jak peníze, tak čas a potíže. A nakonec byl tento plán realizován a Azkaban se stal světovým kouzelnickým vězením pro usvědčené zločince (ačkoli není jisté, zda slouží opravdu celému světu, nebo pouze kouzelnické Velké Británii).

Ne všichni ale tuto novinku vítali. Ještě před otevřením zaznívalo mnoho protestů a hned následující ministr, Eldritch Diggory, navštívil Azkaban, spatřil učiněný horor, a tak se snažil přijít na alternativy nebo alespoň odstranit mozkomory. Jenže než mohl přijít s jasným rozhodnutím, onemocněl dračími spalničkami v roce 1747 a nikdo další už až do vlády ministra Kingsleyho Pastorka o 250 let později o uzavření vězení neuvažoval. Jediné, čeho Diggory svým úsilím dosáhl, byl vznik azkabanského vězeňského hřbitova za zdmi pevnosti. Ačkoli pokud má mrtvý příbuzné, kteří o to stojí, mají samozřejmě možnost vyzvednout si tělo pro řádný pohřeb, jako to udělal Barty Skrk se svou ženou převlečenou za jejich syna Bartyho Jr., i když je možné, že u něj byl primárním důvodem strach z odhalení jejich záměny, pokud by se do pohřbu k tělu, na nějž po smrti přestal působit mnoholičný lektvar, dostal někdo jiný než mozkomorové.

Bez trvalé přítomnosti jakýchkoli jiných lidí (pravidelnými příchozími byli pouze bystrozorové přivádějící další vězně) tedy Azkaban fungoval alespoň do pátého dílu, kdy se mozkomorové vzbouřili a připojili k Voldemortovi. Do té doby byli obávanými strážnými a jen dvěma lidem se podařilo jim uprchnout, a to Bartymu Skrkovi Jr. a Siriusi Blackovi. Bartyho propašoval jeho otec a nahradil ho umírající matkou přestrojenou pomocí mnoholičného lektvaru (mozkomorové nemají oči a jediné, co vnímali, byl příchod zdravého a umírajícího člověka za umírajícím a odchod zdravého a umírajícího od umírajícího) a Sirius se přeměnil do své psí formy, protáhl se mřížemi a unikl z ostrova. Vzpoura pak ale oslabila bezpečnost, zanechala pevnost prakticky nehlídanou a umožnila několik dalších útěků. Například památný hromadný útěk deseti smrtijedů, mezi nimiž byli manželé Lestrangeovi. Avšak ministerstvo dál popíralo fakta, aby si před veřejností uchovalo tvář a zdání, že má vše pod kontrolou.

Po druhé kouzelnické válce, když se stal ministrem kouzel Kingsley Pastorek, se však situace radikálně změnila. Mozkomorové už dál nebyli používáni jako stráže, protože je konečně veřejnost uznala za nedůvěryhodné a podmínky, které vytvářeli pro vězně, za nelidské. Vězení tak začali hlídat skupiny bystrozorů, které se pravidelně obměňují, a přestože znamenají vyšší výdaje, zlepšila se kontrola nad celým systémem a hlavně možnost nahradit případné problémové strážné.

zdroj

Nedá se však popřít, že mozkomorové svou hlavní funkci, a to udržet vězně z dosahu společnosti a zabránit jim v dalších zločinech, plnili na výbornou. Ze všech nechráněných lidských bytostí kolem totiž vysávají štěstí a nutí je myslet na to nejhorší, co prožili, nebo čeho se obávají, a nakonec, když dostanou šanci, vysají z oběti i duši. Přestože má tedy pevnost pevné železné zdi, nebylo vlastně nezbytné držet vězně uvnitř, protože zůstávali i tak lapeni ve vlastních hlavách a většina z nich už po krátké chvíli zešílela kvůli intenzivním depresím. Stávalo se tak třeba, že přestože dostávali pravidelné jídlo, často ho i dobrovolně přestali požívat a zvolili si smrt. Ale i kdyby nepřestali, je nepochybné, že je na ostrově neustále pořádná zima, kterou mozkomorové ještě zvětšovali, a vězni neměli zrovna teplé vybavení (jak jsme viděli ve třetím a pátém díle, nosili jen úbory podobné pyžamům a cely nejspíš neobsahovaly žádný nábytek nebo lůžkoviny) a samozřejmě je jim jako zločincům vždy odebrána hůlka, takže nemohou používat kouzla a své podmínky vylepšit. Nehledě na to, že pod mocí mozkomorů by toho většinou ani nebyli schopni.

A nějaký spolehlivý bezpečnostní systém je přitom nepochybně třeba, protože na doživotí v Azkabanu končí všichni, kdo se dopustí takových zločinů, jako jsou vraždy nebo spolčování s černokněžníky, v poslední době především s lordem Voldemortem, dále každý, kdo použije byť jednu ze tří neprominutelných kleteb proti člověku a nemá výjimku udělenou ministerstvem (takovou v některých případech získávají bystrozorové), a kdo poruší mezinárodní zákon o utajení. A na několik týdnů nebo měsíců do něj mohou být odsouzeni kouzelníci i za další, mírnější prohřešky.

Nikdo z nich přitom nemůže ani počítat s úlevou při návštěvě příbuzných. Návštěvy jsou totiž obvykle přísně omezeny a povolovány striktně jen váženým ministerským úředníkům, jako například Bartymu Skrkovi a jeho ženě ve chvíli, kdy umírala a přála si ještě jednou vidět svého syna a i z Azkabanu přicházely zprávy, že mladý Barty už dlouho nevydrží. A zároveň jsou umožněny inspekce ministra, který má právo přesvědčovat se o stavu vězňů a dokonce s nimi mluvit, jako to udělal Kornelius Popletal se Siriusem Blackem.

Dále pak v kouzelnickém světě existují i další dodnes fungující pevnosti, kde jsou drženi kouzelníci, jako Nurmengard, kde byl uvězněn Gellert Grindelwald, avšak Azkaban je jediné známé oficiální vězení pro zločince a jeho původ vychází z naprosto reálných míst. Nepochybně byla jednou z předloh věznice Alcatraz ležící uprostřed Sanfranciského zálivu v Kalifronii. Ta má pověst jedné z nejtvrdších věznic v USA a byli tam posíláni vězni odsouzeni k nejtvrdším trestům. Podobně jako Azkaban stojí na ostrově obklopeném zrádnými ledovými proudy a útěk se tak odsud považoval za nemožný, a opět podobně v ní určitou dobu vládla jistá izolace. Ale zatímco v Azkabanu jde o cely určené pro jednoho bez naděje na kontakt s kýmkoli dalším, v Alcatrazu šlo o vynucování naprostého mlčení, z kterého někteří vězni údajně zešíleli. A název Azkabanu je dále inspirován i hebrejským slovem abaddon znamenajícím místo zániku nebo pekelná hloubka a ruským městem Abakan, které bylo v historii obýváno různými skupinami vyhnanců.

zdroj

A na závěr přidávám seznam více či méně známých vězňů:
  • Carlotta Pinkstoneová - uvězněná za opakované a úmyslné porušování mezinárodního zákona o utajení
  • Crispin Cronk - odsouzen za nelegální držení vysoce nebezpečných sfing
  • Percival Brumbál - odsouzen na doživotí za bezdůvodné napadení několika mudlů a porušení mezinárodního zákona o utajení (ač tvrdil, že šlo o odplatu za nespecifikovanou událost, která se stala jeho dceři Arianě)
  • Rojvol Gaunt - odsouzen na 6 měsíců za napadení úředníka ministerstva kouzel, propuštěn po odpykání trestu
  • Morfin Gaunt - poprvé odsouzen na tři roky za napadení úředníka ministerstva kouzel a mudly, podruhé na doživotí za několikanásobnou vraždu mudlů za pomoci neprominutelné kletby, což však ve skutečnosti spáchal jeho synovec Tom Raddle a jemu upravil vzpomínky tak, aby se k vraždám přiznal
  • Tarquin McTavish - odsouzen za uvěznění svého mudlovského souseda v čajové konvici
  • Travers - odsouzen na doživotí za masovou vraždu rodiny McKinnonových spáchanou neprominutelnou kletbou, unikl v pátém díle a jeho status je neznámý
  • Antonín Dolohov - odsouzen na doživotí za vraždu Gideona a Fabiana Prewettových, v pátém díle utekl, avšak byl znovu odsouzen za účast v bitvě na odboru záhad a bitvě o Bradavice poté, co byl poražen Filiusem Kratiknotem (ač není jisté, zda nebyl rovnou zabit)
  • Igor Karkarov - odsouzen na doživotí za působení mezi smrtijedy a zločiny páchané za pomoci neprominutelných kleteb, propuštěn výměnou za informace o dalších smrtijedech
  • Bellatrix Lestrangeová - odsouzena na doživotí za použití neprominutelné kletby cruciatus proti Frankovi a Alici Longbottomovým až do jejich zešílení, uprchla v pátém díle a byla zabita při bitvě o Bradavice
  • Rabastan Lestrange - odsouzen na doživotí za použití neprominutelné kletby cruciatus proti Frankovi a Alici Longbottomovým až do jejich zešílení a několikanásobné vraždy, uprchl v pátém díle a pravděpodobně byl znovu uvězněn za účast v bitvě na odboru záhad a bitvě o Bradavice na straně smrtijedů
  • Rodolphus Lestrange - odsouzen na doživotí za použití neprominutelné kletby cruciatus proti Frankovi a Alici Longbottomovým až do jejich zešílení a několikanásobné vraždy, uprchl v pátém díle a byl znovu uvězněn za účast v bitvě na odboru záhad a bitvě o Bradavice na straně smrtijedů, nebo zavražděn
  • Barty Skrk Jr. - odsouzen na doživotí za použití neprominutelné kletby cruciatus proti Frankovi a Alici Longbottomovým až do jejich zešílení, později propašován svými rodiči ven, o několik let později však spáchal otcovraždu a byl odsouzen k mozkomorovu polibku
  • Augustus Rookwood - odsouzen na doživotí za působení v pozici dvojitého agenta a špehování na ministerstvu, unikl během pátého dílu a byl znovu uvězněn po porážce Aberforthem Brumbálem za účast v bitvě na odboru záhad a bitvě o Bradavice na straně smrtijedů
  • Mulciber - odsouzen na doživotí na základě Karkarovova doznání, unikl během pátého dílu a jeho současný status je neznámý, avšak může být znovu uvězněn za účast v bitvě na odboru záhad na straně smrtijedů
  • Sirius Black - uvězněn na doživotí bez soudu po obvinění z vraždy Petera Pettigrewa a dvanácti nevinných mudlů, avšak uprchl jako jediný svým vlastním přičiněním a po vyjasnění všech okolností byl jeho rozsudek posmrtně zrušen a on byl uznán nevinným
  • Rubeus Hagrid - dočasně zadržen pro podezření ze znovuotevření tajemné komnaty poté, co byl už před 50 lety obviněn z téhož činu, propuštěn po dvou měsících a uznán nevinným
  • Mundungus Fletcher - odsouzen za loupeže, propuštěn po odpykání trestu
  • Sturgis Tobolka - odsouzen na šest měsíců za vloupání na ministerstvo kouzel, ač byl pod vlivem kletby imperius, propuštěn po odpykání trestu
  • Avery - odsouzen pravděpodobně na doživotí za účast v boji na odboru záhad na straně smrtijedů
  • Crabbe - odsouzen za účast v bitvě na odboru záhad na straně smrtijedů
  • Jugson - odsouzen za účast v bitvě na odboru záhad na straně smrtijedů
  • Nott - odsouzen na doživotí za své působení mezi smrtijedy
  • Lucius Malfoy - poprvé zadržen, avšak omilostněn, když přesvědčil ministerstvo, že jednal pod kletbou imperius, podruhé odsouzen na doživotí za účast v bitvě na odboru záhad na straně smrtijedů, unikl v sedmém díle a po bitvě o Bradavice na přímluvu Harryho Pottera a díky činům jeho manželky vedoucím nakonec k záchraně kouzelnického světa omilostněn
  • Walden Macnair - odsouzen na doživotí, ale uprchl v sedmém díle, znovu uvězněn za účast v bitvě o Bradavice na straně smrtijedů poté, co byl poražen Hagridem
  • Stan Silnička - odsouzen na doživotí pro podezření ze spolčení se smrtijedy kvůli snaze ministerstva o vykázání činnosti, unikl v sedmém díle, uznán nevinným, byl ovládán kletbou imperius
  • kouzelníci z mudlovských rodin - odsuzováni v sedmém díle na doživotí za "krádež magických schopností čarodějům", zločin vymyšlený komisí pro registraci mudlovských čarodějů, všichni, kteří uvěznění přežili, propuštěni po pádu Voldemorta
  • Dolores Umbridgeová - odsouzena na doživotí za zneužívání postavení na ministerstvu a genocidu čarodějů z mudlovských rodin

Žádné komentáře:

Okomentovat