4. 8. 2015

Maguár

zdroj
Maguár (v originále Kneazle), zvíře zařazené odborem pro dohled nad kouzelnými tvory do třetí skupiny klasifikace kouzelných tvorů, tedy hodnocen jako zvíře, jenž by měl kompetentní kouzelník zvládnout (platí pro čistokrevné maguáry, kříženci už do této kategorie nespadají), byl původně vyšlechtěn v Británii, ale dnes se vyváží do celého světa.

Je to malé kočkovité zvířátko se skvrnitou, puntíkovanou nebo žíhanou kožešinou, přerostlýma ušima a ocasem podobným lvímu. Je velice inteligentní, nezávislé a občas i agresivní, i když v případě, že si nějakou čarodějku nebo nějakého kouzelníka oblíbí, je skvělým domácím mazlíčkem. Má také téměř zázračnou schopnost odhalit nežádoucí či podezřelá individua, a jestliže jeho majitel zabloudí, může se na něj spolehnout, že ho bezpečně dovede domů, kde ho také dokáže spolehlivě ohlídat.

Nemusí však existovat pouze čistokrevní maguáři, protože je lze bez problémů křížit s obyčejnými kočkami, přičemž v obou případech mohou mít v jednom vrhu až osm koťat. K chovu čistokrevných je ale vždy třeba zvláštní povolení, protože maguáři (stejně jako hafoňové a pastelníčci) jsou svým vzhledem natolik neobvyklí, že přitahují pozornost mudlů. Avšak jakmile někdo povolení získá, často se stává, že se začne jejich chovem živit.

Takovou chovatelkou je například Arabella Figgová, bláznivá sousedka Harryho Pottera, která byla přímo posedlá kočkami a na živobytí si vydělávala právě chovem maguárů a polovičních maguárů. A jako další chovatelka polovičního maguára se objevila i Hermiona Grangerová se svým Křivonožkou, jenž byl nakonec velmi důležitý pro děj nejen třetího dílu, kde vycítil skutečnou identitu Prašivky a Siriuse Blacka a poznal dokonce i jejich charakter, tudíž se pokoušel Siriusovi pomoci Petera chytit. Právě v něm si ho na začátku Hermiona koupila na Příčné ulici v Kouzelném zvěřinci, ale není úplně jisté, zda ihned věděla, o jaké zvíře jde, protože prodavačka o něm mluvila jen jako o zdivočelé a nehezké kočce a třeba Ron Weasley o jeho ocasu místo jako o lvím vždy mluvil jako o kartáči na lahve.

poloviční maguár Křivonožka
zdroj

Mimo tyto sociální a ochranářské funkce ale má kupodivu maguár ještě jedno využití, a to ve výrobě hůlek. Jeho vousy jsou jednou z přísad do hůlek, podobně jako žíně jednorožců nebo peří fénixů, i když se říká, že takové hůlky jsou v porovnání s ostatními spíše druhořadé.

Žádné komentáře:

Okomentovat