8. 2. 2015

Chroptící chýše

zdroj
Chroptící chýše, v originále Shrieking Shack, je opuštěná budova stojící za kouzelnickou vesnicí Prasinky. Jde o místo, jemuž se vesničané vyhýbají, protože už mnoho let věří, že tam straší - slýchají výkřiky a rámus, což jsou povídačky, které rád podporoval i Brumbál, protože to sloužilo k účelu, k jakému ji využíval on. A dělal to vskutku mistrně, neboť podle Skoro bezhlavého Nicka do ní nevstupovali ani bradavičtí duchové a navíc je i velmi dobře zabezpečená. Všechna okna a dveře jsou zatlučené a jediná přístupová cesta je tajná chodba, která začíná u kořenů vrby mlátičky.

Pokoje a chodby v ní jsou tak velmi špinavé a zaprášené, nábytek, který uvnitř ještě zbyl, je rozkousaný a rozbitý, v jednom z pokojů stojí klavír s potrhanými strunami, zdi chýše jsou podrápané a na mnoha místech se propadají, ale v případě nejvyšší nouze, jak se ukázalo, tam lze přebývat.

Ve skutečnosti byla totiž před lety využívána k tomu, aby mohl Remus Lupin vůbec navštěvovat bradavickou školu. Už v dětství byl pokousán vlkodlakem, a tak každý měsíc procházel proměnou, což by byl důvod, aby se jeho spolužáci a především jejich rodiče obávali o bezpečí, kdyby toto podstupoval ve škole (vlkodlačí lektvar v té době ještě neexistoval). A tak Brumbál vymyslel brilantní řešení. Každý měsíc před úplňkem Remuse ošetřovatelka madam Pomfreyová doprovodila k vrbě, tu znehybnila a poslala Remuse tunelem, aby mohl v bezpečí úplněk protrpět. A právě jeho řev a rány ozývající se zevnitř během přeměny vesničany utvrzovaly v tom, že jsou v chýši strašidla.

Později se navíc po objevu tohoto tajemství k Remusovi přidali i jeho přátelé Sirius Black, James Potter a Peter Pettigrew, kteří se naučili proměňovat ve zvířata, neboť společnost vlkodlaka byla pro zvířata na rozdíl od lidí poměrně bezpečná. To ale téměř vedlo i k jedné tragédii - Severus Snape, věčný nepřítel čtveřice nebelvírských přátel, skočil Siriusovi na lep, když si ten usmyslel, že bude legrace ho k chýši navést a odradit ho tak od věčného špehování. Jamesovi se sice podařilo Severuse včas zachránit, protože takový vtípek by ho ve skutečnosti stál život, když byl uvnitř už přeměněný Remus, ale ne předtím, než Remuse na okamžik spatřil, a přestože tehdy přísahal, že to nikomu neprozradí, vedla tato vědomost k Remusově propuštění na konci třetího dílu.

zdroj

Poprvé jsme ale chýši viděli právě až ve třetím díle, když byli Ron Weasley, Harry Potter a Hermiona Grangerová v Prasinkách a šli se na slavnou chýši podívat. Tehdy je tam načapal Draco Malfoy a začal je urážet, dokud Harry nevyužil svého úkrytu pod neviditelným pláštěm a neponížil ho bombardováním hroudami bláta (ve filmu sněhovými koulemi). A podruhé se ve stejném díle objevila i na úplném konci, kdy do ní Sirius Black v podobě velkého černého psa zatáhl Rona, aby tam nalákal i Harryho a mohl mu vysvětlit, jaká je ve skutečnosti historie jeho rodičů a jejich zrady. Během líčení navíc vyšla na povrch i existence Petera Pettigrewa, který pouze předstíral svou smrt, a později se v chýši ukázali i Remus a Severus, kteří celý příběh ještě upřesnili a znovu zamotali.

A stejně jako Remusovi a poté Siriusovi, posloužila jako dočasný tajný úkryt i Voldemortovi v posledním díle ve chvíli, kdy zaútočil na Bradavice. Není jasné, jestli využil vchod pod vrbou mlátičkou na školních pozemcích, nebo se do chýše jednoduše vlámal, ale během bitvy v ní přebýval a čekal na vývoj událostí společně se Severusem, a tam ho také nechal zabít svým hadem, když pochopil, že ho ve skutečnosti zradil. Ve filmu se pak toto odehrálo v bradavické loděnici a Chroptící chýše se tak už znovu neobjevila.

Žádné komentáře:

Okomentovat