18. 1. 2015

Sovinec

Sovinec, v originále the Owlery, je velká komnata, v níž žijí bradavické školní sovy i sovy studentů, nacházející se na vrcholku západní věže. Je to kruhovitá kamenná místnost, která má místo oken otevřené obloukovité výklenky umožňující volný přílet a odlet sov a zároveň způsobující zimu a pořádný průvan, a s podlahou pokrytou slámou, výtrusy a kostrami drobných zvířat, neboť na bidýlkách tam hřadují stovky sov.

zdroj
Přesto jde ale o poměrně frekventované místo, protože pokud student neodchytí svou nebo školní sovu ráno při doručování pošty, musí s každým dopisem nebo zásilkou právě do sovince. A občas je toto místo tak svědkem i zajímavých událostí.

V pátém ročníku se tam kupříkladu setkal Harry Potter s Cho Changovou, když odesílal tajně dopis Siriusi Blackovi, a oba tam odchytil školník Filch s tvrzením, že dostal hlášku o zásilce bomb hnojůvek, s kterou má mít co dočinění právě Harry. Byla to ve skutečnosti jen výmluva, aby mohl zkontrolovat jeho dopis, neboť veškerá příchozí i odchozí pošta v té době pod vedením Dolores Umbridgeové procházela přísnou cenzurou, ale díky své rychlosti a zároveň díky Cho, která se postavila na jeho stranu a potvrdila, že Harry už stihl dopis odeslat, odešel Filch s nepořízenou.
V sedmém díle se zase do sovince vrhla rovnou školníkova kočka, paní Norrisová, která využila ruchu bitvy k tomu, aby nerušeně proháněla sovy, jako každá jiná kočka.

Ve filmu však tato místnost působí trochu jinak - jednak stojí poměrně odděleně od zbytku hradu jako samostatná věž a jednak se objeví už ve čtvrtém díle a právě tam žádá Harry Cho, aby s ním šla na ples - a také se objevuje v originálním detailu, když Umbridgeová v jednom ze vzdělávacích výnosů nařizuje, aby veškeré sovy přebývaly výhradně v sovinci, což měl být další prostředek pro kontrolu nad poštou.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat