16. 3. 2015

U Prasečí hlavy

zdroj
U Prasečí hlavy, v originále Hog's Head Inn, je nechvalně známý hostinec v kouzelnické vesničce Prasinky. Je to malý, velmi špinavý a zašlý lokál s arkýřovými okny tak zanesenými, že je skrz ně sotva vidět. Je také plný dřevěných stolů, na nichž obvykle není nic než oharky svíček přilepené přímo k desce, jeho kamenná podlaha je tak znečištěná, že to působí, jako by tam ani žádná nebyla, a jeho majitele, Aberfortha Brumbála, nic z toho nijak netrápí.

Tento lokál je také známý tím, že ho často navštěvují pochybné živly, které mají raději schované tváře a přitahuje je právě jeho zašlost. Navíc nikdy nehostí nijak vysoký počet návštěvníků najednou, takže málokdy hrozí, že se objeví skutečné problémy a že je někdo nachytá při nelegálních aktivitách (zakázán je uvnitř pouze prodej jednorožčí krve, což hlásá i cedule nade dveřmi). Velmi překvapivé pro všechny proto bylo, když se v něm poprvé v pátém díle sešla Brumbálova armáda, studentský kroužek obrany proti černé magii, která využila právě toho, že slušní kouzelníci tam nechodí, a tak je nikdo z Bradavic nemůže slyšet. A naštěstí se v něm právě nacházel i zlodějíček Mundungus Fletcher, jenž se tam pod hustým závojem schovával kvůli blíže nespecifikovanému sporu s jiným kouzelníkem, a zhusta pil ohnivou whisky, a mohl tak informovat Fénixův řád o tom, co Harry Potter a jeho přátelé nebezpečného vymýšlí.

Kupodivu, i přes značně nelibou reputaci, jde ale o místo, kde se stalo několik významných, až zásadních událostí. Nejen se v něm zformovala Brumbálova armáda, ale jde třeba o hostinec, kde se ubytovala Sybila Trelawneyová, když přijela žádat o místo učitele v Bradavicích. Právě tam se také sešla s ředitelem Albusem Brumbálem, před nímž upadla do transu a vyslovila věštbu o Pánovi zla a chlapci narozeném v červenci, jenž bude mít sílu, co on sám nemá, jejíž část zaslechl špehující Severus Snape a vyzradil ji Voldemortovi. Neslyšel ale všechny její podstatné body, protože ho Aberforth vyhodil dřív, než ji Sybila dopověděla, a tak v podstatě přivodil Voldemortův první pád.

Ale zároveň jednou posloužil i Voldemortovi samotnému - když on sám šel do Bradavic žádat o místo učitele, Mulciber, Rosier, Dolohov a Nott na něj čekali právě u Prasečí hlavy a budoucího lorda Voldemorta tehdy překvapilo, že o nich ředitel Brumbál dobře ví. Není se ale co divit, v sedmém díle se ukázalo, že hostinec nevede nikdo jiný než jeho bratr, a i přes hluboké rozpory mezi nimi je zřejmé, že zůstávali na stejné straně a Aberforth mu nejspíš hlásil, pokud se stalo něco neobvyklého.

Hned v prvním díle v něm také došlo k odhalení, jak se dostat ke kameni mudrců, když se Rubeus Hagrid, pravidelný návštěvník hostince, nechal opít cizincem v kápi, nad nímž vyhrál v kartách dračí vejce. Nešlo totiž o cizince v kápi, ale o profesora Quirrela, který z něj snadno vytáhnul, jak obejít Chloupka, Hagridova tříhlavého psa, prvního strážce kamene.

V pátém díle se v hostinci, jak už bylo řečeno, poprvé setkala Brumbálova armáda, protože se Hermiona Grangerová jako spousta jiných rozhodla využít špatné pověsti s tím, že jim bude skýtat větší bezpečí, avšak kromě Mundunguse pod černým závojem, jenž je sledoval na příkazy samotného Brumbála, je zaslechl ještě Záviš Zpátečník s úplně obvázanou hlavou, a nahlásil to Dolores Umbridgeové a Korneliovi Popletalovi. To pak sice způsobilo jejich odhalení a útěk Brumbála z Bradavic, ale alespoň šlo o lekci v tom, co vypíchl už Sirius Black - sice byla menší pravděpodobnost, že je tam nachytá někdo, koho znají, ale mít tajnou schůzku na tichém místě, kam obvykle velké skupiny lidí nechodí, je značně nemoudré, a ve Třech košťatech by je ve skutečnosti nejspíš přes všechen hluk a obvyklou přítomnost mnoha mladých studentů nikdo nepodezíral a neslyšel. (Zároveň v tomto filmu také hostinský Aberforth vůbec nevypadal jako Brumbálův bratr, dokonce vůbec nevypadal stejně, jako v posledním díle, a to nejspíš z toho důvodu, že poslední kniha, která jeho identitu odhalí, byla vydána až několik dní po premiéře pátého filmu.)

A nejdůležitější úlohu pak hostinec sehrál v sedmém díle, když Aberforth podporoval rebely proti smrtijedům v Bradavicích. Těm, kdo se schovávali v komnatě nejvyšší potřeby, posílal jídlo a pití, i když jeho kuchyně byla stejně jako hostinec neslavná. Existoval totiž tajný tunel mezi komnatou a hostincem schovaný za obrazem Ariany Brumbálové a používaný pro dodávky jídla a zároveň přístup do hradu, čehož dříve využívali podle Aberfortha i smrtijedi a dostávali pomocí něj do školy lektvary a jedy, a pak především původní Brumbálova armáda a ostatní uprchlíci před brutálními "učiteli". Později i Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona následováni Fénixovým řádem, který přišel vybojovat poslední bitvu druhé kouzelnické války. Teprve pak ho zničila Augusta Longbottomová, aby ho nemohl využít nikdo další a aby se dovnitř nedostali další nepřátelé.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat