9. 1. 2015

Kostirost

zdroj
Kostirost, v orginále Skele-Gro a nebo i Skelegro, je lektvar používaný v medicíně pro magické léčení kostí. Také je nechává znovu narůst v případě, že nějakým způsobem zmizí, a to v dlouhém a bolestivém procesu, který je popisován jako mít v těle zabodaných milion třísek. K tomu navíc ani nechutná příliš dobře. Když se nalévá z lahve, tak se z něj kouří, při polykání je velmi horký, a ten, komu je podán, má většinou chuť ho vyplivnou. Jeho hlavní přísady totiž tvoří skarabeové, čtverzubec a čínské zubaté zelí.

Přesto je ale velmi užitečný a v celé sáze se objevil několikrát.
V druhém díle si Harry Potter během famfrpálového zápasu zlomil ruku a profesor Lockhart, tehdy ještě nebylo známo, že je jen velkým packalem, se rozhodl zlomeninu napravit. Místo toho však nechal Harrymu všechny kosti ruky zmizet a Harry tak musel na ošetřovně protrpět dlouhou noc dorůstání po dávce kostirostu. A v souvislosti s touto nepříjemnou zkušeností pak později, když Lockhart na Valentýna vyzdobil velkou síň kýčovitou výzdobou, přirovnal reakci profesora Snapea k někomu, kdo musel vypít celý kotlík tohoto nechutného lektvaru.

Ve čtvrtém díle je pak kostirost zmíněn znovu, v souvislosti s odhalením původu Rubeuse Hagrida. Vyšlo tehdy totiž najevo, že jeho matka byla obryně, a Draco Malfoy prohlásil, že si vždycky myslel, že se jen jako malý předávkoval kostirostem. A nakonec v sedmém díle tento lektvar několikrát podávala Fleur Delacour mučenému skřetovi Griphookovi, když se o něj a několik dalších lidí starala po útěku z panství Malfoyových.

V dalších střípcích, které dosud uvádí Rowlingová, však figuruje ještě jednou - loňského května během finále mistrovství světa ve farmrpálu si totiž německý chytač Thorsten Pfeffer zlámal většinu kostí, když v rychlosti 96,5 km/h narazil do země a Kostirost byl nejspolehlivější způsob, jak ho dát zase dohromady. I když pravda, na jeho následné přesvědčení, že je andulka Klaus, vliv neměl.

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat