27. 9. 2014

Harry Potter a princ dvojí krve: Zkritizováno

V těchto článcích, které nesou název kritika a poznámky, se nehodlám zabývat hodnocením filmu ani jeho atmosférou nebo podařeným či nepodařeným ztvárněním toho a oného. Ani dějem. Na to všechno bude později recenze. Prostě a jednoduše hodlám jen vypíchnout věci, které se v knize udály jinak, které jsou vynechané a přitom byly důležité, nebo které tvůrci třeba i jen trochu pozměnili. Nebo ty, které nedávají smysl. Neříkám, že najdu všechny, nebo že se všem chci věnovat. Někdy jde o takové maličkosti, že to nemá smysl. Ale většinu chci uvést na pravou míru a nebo nějak okomentovat, protože ne každá odchylka je podle mě ke škodě.

Snad jen jedno si neodpustím - i tady mi stejně jako v sedmém díle přijde přechod mezi scénami tak nějak náhlý a plytký a místo filmu to vyvolává dojem sledu scén školního roku. Prostě tam nejsou ty, jak to trefně nazvala Jeannie, oslí můstky, kterými by se spojovaly. A navíc jsou často zpřeházené nebo nedotažené. Také jde o poslední díl před válkou, má být vážnější a temnější, zemře tam Brumbál, ale drtivá většina filmu na mě působí velmi vtipně, takže zatímco v sedmém se z filmu udělal na úkor děje akční thriller, tady je to romantická komedie. Připadá mi tak, že se vlastně neděje nic, jenom se dohadují o vztazích a sem tam se naťukne něco důležitého, až nakonec dojdeme k jeskyni. A to není to pravé.
A teď už jednotlivé kritizované chyby a poznámky:

>>Začátek
Sice se ukazuje, že smrtijedi útočí na mudlovský svět, ale chybí diskuse Popletala, Brouska a mudlovského ministerského předsedy, takže film rezignoval na pokus ukázat, jak to mudlové vysvětlují. A jak vůbec probíhá soužití kouzelnické a mudlovské politiky. Místo toho obsahuje nesmyslné flirtování Harryho se servírkou, z čehož ho vyruší Brumbál = další chyba, protože se nesetká s Dursleyovými, což je škoda. Dobře si z nich utahoval, nechal je mlátit pohovkou a sklenicemi medoviny a šokovat návštěvou Krátury, a to byla i známka jeho poťouchlosti a osobitosti a také - jak by mohl Harry jezdit vlakem sem tam se strachem z Voldemorta a bez mudlovských peněz?
I když Harryho rozpaky byly trochu vtipné, to uznávám.

>>Křiklan
Má mít obrovský mroží knír, pleš a obří břicho. Asi jako Ota Jirák, dabér Hagrida v sedmém (?) díle. Tohle je průměrný pětašedesátník, ani tlustý, ani plešatý a oholený. Říká navíc, že neučil Siriuse - ale lektvary ho učit musel, protože jiný učitel tam nebyl. Původně měl litovat, že nebyl v jeho koleji.
Je ale dobře zahraný, to ano.

>>Doupě
Přistání ve vodě? Po přemístění? Cože?
Škoda také vynechání rozpačité Mollinky šmudlinky a hlavně Fleur - nikde tak není ani náznak jejího zasnoubení s Billem a pak až náhle v sedmém filmu svatba. A také vůbec neřeší výsledky NKÚ, dokonce ani šprtka Hermiona.

>>Příčná ulice
Weasleyovi, Hermionu a Harryho měl jako bezpečnostní posila doprovázet Hagrid. Neexistuje také, aby se jen tak flákali po ulici, když je Harry tak moc hlídaná a všude doprovázená osoba, což se tu dělo, a že má Ollivander zavřeno a zmizel se měli dozvědět od Artura nebo Billa (už si přesně nepamatuji) a ne vloupáním do jeho krámku.
Pak sledovali Malfoye, ale i tam se vyskytla chyba - Draco měl jít k Borginovi a Burkesovi sám, nechtěl, aby kdokoli tušil, jaký má plán. Čili je nesmysl přizvání hordy smrtijedů a matky. Navíc ho měli sledovat v neviditelném plášti a používat ultradlouhé uši. Nějaké lezení po střechách je výmysl, který opět ignoruje, že v tomto světě mají k dispozici magii.
Moc se mi ale líbí krámek Freda a George a jeden detail v něm - figurka vřískající Umbridgeové.

>>Vlak
Když už vynechali eskortu na nádraží, mohli nezapomenout alespoň na vagón C, v němž proběhl první Křiklanův pokus znovuzaložit Křikův klub. Nevynechali pak sice Harryho poslouchání Draca, ale do jeho kupé se měl Harry dostat jinak, než zatmívacím práškem.
A potom na nádraží v Prasinkách - Harryho měla najít Tonksová, protože si všimla, že nevystoupil a že jsou zatažené závěsy. A vůbec, co tam Lenka tak pozdě ještě dělala, když si nyní studenty tak přísně hlídali? Proč neměla průšvih i ona? A strachopudové? Kteří možná vůbec neexistují? Poměrně chabé vysvětlení. Navíc, což mě zaráží asi nejvíc, Harry vlastní pravý a originální neviditelný plášť, který časem nebledne a který poskytuje skutečnou neviditelnost. A Lenka ho mohla prohlédnout díky fórovým brýlím přiloženým ke kontroverznímu časopisu o koncpiracích?

>>Výuka
Líbilo se mi moc perfektní hláškování McGonagallové. A také hodina lektvarů - jak Seamusův výbuch tak vůbec celkem zábavné podání a dobrý hudební podkres. Jen učebnici Prince měl dát Harrymu Křiklan, ale rvačka o ni s Ronem také nebyla špatná.

>>Hodiny s Brumbálem
Harry o nich měl vědět už od začátku. Jen tak na okraj. Důležitější je, že první vzpomínka měla být Boba Odgena a týkat se jeho cesty za Gauntovými, Brumbálova v sirotčinci měla přijít až později, až si ujasnili Voldemortovu rodinu. Což byla velice důležitá záležitost. V ní navíc Tom vůbec nehysterčí, když mu Brumbál podpálí skříň, což měl. Také v nich chybí, že do nich Brumbál a Harry vstoupili - nejsou v nich vidět.
A o důležitosti Křiklanovy vzpomínky, kterou musí získat, se měl Harry dozvědět až po dalších hodinách - a neměl získat falešnou vzpomínku, tu už měl Brumbál mít.

>>Prasinky
Mělo to být v půlce října, tedy bláto a žádný sníh, na který jsou tvůrci v Prasinkách vůbec ujetí a dávají ho tam i v květnu. Chybí navíc setkání s Mundungusem a zjištění, že vykradl Siriusův dům. A vůbec není ani zmínka o tom, že dům je teď Harryho i s Kráturou - a když už jsme u toho, ani jeho a Dobbyho využití při sledování Malfoye. Všechno je zase nahonem nacpané do dalšího dílu.
Zato je tam prokletí Katie, ale s tou chybou, že Katie neměla říct Leanně, pro koho je balíček - prozrazení, že jde o Brumbálův život.

>>Ginny a Deana měli načapat až v hradu, ne U Tří košťat. A Harry měl mnohem víc žárlit.

>>Harryho posedlost Malfoyem
Ve filmu ho vůbec nesleduje, což musí vynahrazovat filmaři jinak - přibrali scény s Dracem a to, musím uznat, velmi dobře. Dávají tomu totiž potřebné napětí a dlouho jsou jediný důkaz, že se něco děje. Ale Harry proto přišel dost pozdě na to, že Malfoy chodí do komnaty a vůbec se nepokoušel zjistit, co tam dělá. Nebyl tu žádný konflikt, čemu má dát přednost, nebylo tu žádné dilema, zda je jen paranoidní, nebo Malfoy opravdu něco plánuje, což byla jedna ze zásadních částí knihy.

>>Famfrpál
Poprvé měl zápas komentovat Zachariáš Smith a pak dost osobitě Lenka, což mi chybělo, protože její hlášky stojí za to. Ale komentátory vynechali úplně. Zato si Lenka všimla, že Harry jakoby nalil Ronovi felix felicis, ale všimnout si měla Hermiona.
Pak přišla oslava vítězství, ale po scéně s Levandulí měli Hermionini ptáčci Rona opravdu napadnout a zranit.

>>Večírek
Používání studentů jako obsluhy je výmysl a přijde mi to nevhodné. Měli tam být domácí skřítci. Zato dračí koule a pozvracení Snapeových bot stojí za to!
Jenže Harry zase špehuje Malfoye bez pláště. Vážně, drazí filmaři, to ignorujete nejlepší část jeho šatníku?

>>Útok na Doupě
Místo návštěvy Percyho a Brouska a následné snahy přetáhnout Harryho na stranu ministerstva proběhla naprosto vymyšlená událost. Nejen, že úplně zazdili, že kouzelnická Británie má nového ministra, ale nechali i nesmyslně podpálit Doupě a několik kouzelníků pobíhat zmateně sem a tam v křoví. Vážně, proč? Hned v dalším díle navíc Doupě zase stojí, tak proč?
Vymysleli si také, že Artur zjistil, že jde Dracovi o rozplývavou skříň - vždyť je to ale prakticky prozrazení jeho plánu, nikdo o tom neměl tušit! Jestliže zjistili tohle, a přitom není žádné tajemství, co rozplývavá skříň umí, proč to už nikoho nezajímalo? Mohli zaškrtit celý problém ještě dřív, než vůbec vznikl!
A též je zde už naznačený vztah Lupina a Tonksové. Jenže Lupin se má tomu vztahu bránit a Tonksová být nešťastná. Dohromady je má dát až bitva a Brumbálova smrt.

>>Falešná vzpomínka
Upravená měla být na dvou místech a úprava neodpovídala popisu v knize. Harry se navíc nepokusil dostat ji z Křiklana lektvarem euforie, ale jinak dobře zahrané ochladnutí a snaha vyhýbat se Harrymu po prvním pokusu.

>>Ronova otrava
Ron si měl myslet, že čokoládové kotlíky od Romildy jsou jeho dárek k narozeninám. Ale perfektně zahrál omámeného nápojem, dobře jsem se bavila. Jeho záchrana už však působila dost podivně. Harry totiž očividně použil bezoár jen tak zkusmo náhodou, protože hodina o protijedech, kde by si o něm přečetl, tu zmíněna nebyla.
A pak na ošetřovně u něj měli být Harry, Ginny, Fred, George, Hermiona, Hagrid a žádní učitelé, natož Levandule. I když ten svérázný způsob kopaček a scéna před zraky profesorů mě pobavily. Nemělo však být prozrazeno, že Křiklan chtěl dát medovinu Brumbálovi - další indicie a v tuhle chvíli už značící trestuhodnou hloupost všech zúčastněných.
A po otravě, když je Levandule na Rona naštvaná, sedí u stolu s dalšími studenty v nebelvírských barvách. Jenže Ron, Harry a Hermiona sedí u dalšího stolu, přičemž každá kolej má jen jeden. Takže kde se to ta nebelvírská banda vlastně usadila?

>>Katie
Byla na začátku s Harrym na hodině lektvarů, ale přitom není z jeho ročníku, musí být starší. Byla totiž ve famfrpálovém týmu už při jeho nástupu, jenže kdyby byla prvačka, tak ji nepřijmou, Harry byl naprostá výjimka z jasných pravidel. Původně jsem si myslela, že přeobsadili Parvati, protože byla pořád s Levandulí, ale když se Katie vrátila z nemocnice, ukázalo se, že to byla ona. Co tedy sedmačka dělá na hodině šesťáků?

>>Napadení Malfoye
Mrzí mě, že chybí Uršula, která by spustila poplach, že zavraždili jejího oblíbence. Dracův poplach na druhou stranu spustil Harry, který na sebe neměl upozorňovat, protože měl být v šoku z Malfoyova pláče. A když potom došlo na souboj, používali neverbální zaklínadla - přičemž Harrymu neměla jít, zvlášť tak těžká, a o jejich výuce nepadlo ve filmu ani slovo.
Po souboji pak měl Snape chtít prohlédnout Harryho učebnice (jakožto autor onoho kouzla totiž měl jednoznačné podezření), proto ji měl Harry schovat, ne, že "je zlá". A také si ji měl chtít později zase vyzvednout. A především - měl ji schovat sám. To je podstatný moment pro nalezení viteálu/diadému, protože místo, kde je učebnice, měl označit právě diadémem. Když to ale udělá Ginny, Harry o něm vůbec neví a v osmém filmu museli jeho zničení zamaskovat prakticky náhodou, jinak by tímhle nevinným romantickým vrkáním znemožnili likvidaci Voldemorta.
Harry navíc v komnatě nejvyšší potřeby narazil na druhou rozplývavou skříň, a i když už věděl, že Malfoyovi šlo o přesně tenhle kus nábytku, a i k čemu slouží, nechalo ho to absolutně chladným. Úplně tak filmařům ujela celá linie odhalení, co Malfoy dělá. Na jednu stranu to profláknou, na druhou je to Harrymu (a všem ostatním) jedno, přestože se má fanaticky snažit všechno zjistit.
A nakonec - začít si s Ginny měl po posledním vítězném famfrpálovém zápase, jenž si se začátkem vztahu i sám spojil, ale když už to dovedli sem, zase tak moc mi to nevadí.

>>Získávání vzpomínky
Harry neměl vypít všechen lektvar. Mělo mu zbýt pro ostatní na osudový večer a to je mělo zachránit před zásahy. Už dříve měl ale vědět, že zemřel Aragog. Naopak Křiklan měl listy úponice brát se souhlasem Prýtové, dokonce s ní, ne krást, zato jed Aragoga měl odebrat tajně.
A jak jinak - Harry měl na své cestě za Hagridem být schovaný pod pláštěm. Vážně nevím, co to s filmaři bylo. Haló, neviditelný plášť! Relikvie smrti!
Patří sem ale také bezkonkurenčně nejlepší scéna, a to Harry nafetovaný felixem. Dokonce i Kotek to bezvadně nadaboval dobrým ožralým tónem.
Harryyy!
Paneee!

>>Pravá vzpomínka
Dřív než tuhle měl Harry vidět vzpomínku, jak Raddle získal prsten Gauntů. Takhle byl jen záběr na nějaký prsten na jeho prstu a na pak to, že ho nyní vlastní Brumbál, ale co je zač, nebylo řečeno. Že je to viteál? Asi, pff a co? A pak je i chyba ve vysvětlení pravé vzpomínky - Brumbál řekl, že viteál může být i nejobyčejnější předmět. Ale v knize jasně uvádí, že Voldemort si záměrně vybíral ty nejvzácnější, tak aby na to Harry pamatoval.
Navíc byla přidána Harryho krátká vize, která se mi hrozně líbila. Je to báječné propojení s ostatními kousky Voldemortovy duše a malá nápověda, že Harry patří k viteálům.

>>Jeskyně
Brumbál zde nabídl Harrymu jít taky a ani ho neposlal pro výbavu. Což je v knize naopak. A také je tam, že k jeskyni samotné měli doplavat a přítomnost neživých zjistit Harryho acciem, takhle na ně přišli až při jejich útoku. I když to jsou jen detaily, které nijak neškodí.
A pak, když bylo po všem a Brumbál chtěl pít, zaklínadlo na vodu, které Harry použil, znělo aquamenti. V knize v překladu se ale píše aguamenti a to by měla být i správná verze.

>>Bitva o věž (která nebyla)
Belatrix neměla být vůbec v Bradavicích. Pouze Šedohřbet, Carrowovi a pár anonymních smrtijedů. A ti nemohli ve filmu tušit, kdy udeřit, protože po návratu z jeskyně neviděli v Prasinkách Harry a Brumbál znamení zla (protože ho zatím nikdo nevypustil) a místo příletu se přemístili přímo od moře (představte si, jak Hermionin hlas říká, že přemisťování na školních pozemcích je nemožné). Draco tak neměl jak zjistit, že se vrací a že má udeřit.
Když už ale udeřil, Harry pochodoval sem tam pod podlahou. Měl být ale na věži znehybněný a schovaný pod pláštěm, aby ho nenapadlo zasáhnout a prozradit se. Pochybuji, že takhle by je nechal vraždit. A Brumbál sám na tom byl hodně zle a měl se sotva držet na nohou. Smrt ze Snapeových rukou pro něj měla být plánovaným vysvobozením, což tady moc nevypadalo.
To je však nepodstatné vedle další chyby - vlastně neproběhla žádná bitva. Nikdo se nebránil, nikdo nebojoval, bystrozorové hlídající školu totálně zaspali a Fénixův řád se neobjevil. Neproběhlo ani pokousání Billa Šedohřbetem a opět se v sedmém filmu jen tak zmíní, že ho pak někdy asi další týden pokousal.
A i Znamení zla bylo přetvořené - pravé znamení má zářit, ne vypadat jako nacucaný mrak.

>>Brumbálova smrt
Líbí se mi nápad se světlem hůlek, které rozežene znamení. V knize místo toho byl zpěv Fawkese a kdyby se to spojilo dohromady, byla by to asi ještě emotivnější scéna. A to byla už tak dost emotivní.

>>Pohřeb
Objevení jezerních lidí a kentaurů na pohřbu mě vždycky při čtení nejvíc dojme, ale tady ho vynechali úplně. Neukázal se ani Dráp, Umbridgeová, Popletal ani žádné další postavy z minulých dílů. Nevysvětlili ani, proč je v dalším filmu hrobka v Bradavicích. Ale alespoň ukázali odlet Fawkese a Harryho rozhodnutí.

A to je asi všechno. Vynechaných věcí je sice mnohem víc, jako třeba kurz přemisťování, ale nemělo smysl připisovat mezi chyby absenci scén, na které neproběhla ani žádná narážka.

Žádné komentáře:

Okomentovat