4. 6. 2012

Začarované galeony

Galeony jsou kouzelnické mince s nejvyšší nominální hodnotou a jsou používané jako běžné platidlo v kouzelnickém světě. Začarované galeony (enchanted coins v originále) se ale trochu liší. Mohlo by se stát, že s nimi některý kouzelník zaplatí a nic se nestane a vůbec se na to nepřijde, ale tyto začarované mince mají specifické sériové číslice - soubor čísel na okraji, který se pomocí kouzla mění. Na normálních mincích je to číslo skřeta, který je razil. Na začarovaných značí něco jiného.
Je to vynález Hermiony Grangerové a pomocí proměnlivých čísel udávala členům Brumbálovy armády čas a datum příští schůzky. A aby je věčně nemuseli zkoumat, při změně se mince zahřály. Bylo tedy nutné nosit je někde u těla, nejlépe v kapse, ale jinak byly naprosto spolehlivé a neodhalitelné.
Poprvé se objevily ve Fénixově řádu, a jak už bylo řečeno, jako vynález Hermiony, když se ustavila Brumbálova armáda jakožto kroužek obrany proti černé magii pod taktovkou Harryho Pottera. Pomocí těchto galeonů skrývali svou činnost před učitelkou/vrchní vyšetřovatelkou/ředitelkou Dolores Umbridgeovou.

S činností Brumbálovy armády, která v pátém díle také padla, ovšem jejich výskyt neskončil. V šestém díle Hermionin nápad okopíroval Draco Malfoy. Madame Rosmertu, výčepní z prasinské hospody U Tří košťat, udržoval pod kletbou imperius a právě pomocí mincí se s ní dorozumíval, aby mohl nechat do Bradavic dopravit zakletý náhrdelník. Sám se k tomuto plagiátorství přiznal.

Ani v sedmém díle jsme o ně ale nepřišli - svět byl pod nadvládou Voldemorta, ale spousta kouzelníků se s tím nechtěla smířit ani vně ani uvnitř Bradavic. Tam se však poměry rozrostly až do velmi krutých, a tak se znovu shromáždil zbytek armády, vytáhl mince a pomocí nich si vzájemně pomáhal všechno vydržet.

Ale ani samotná Hermiona na tento nápad nepřišla náhodou. Inspirovala se znamením zla, které Voldemort vypaloval na předloktí svých Smrtijedů. (Jak říká překladačem přeložená wiki: Jedlíků smrti v Hrnčíři Harrym a objednávkou fénixe.)

Žádné komentáře:

Okomentovat